Potpredsjednik Odbora IMCO

Tomislav Sokol: „Med će se uskoro označavati po novim pravilima”

Foto: EPPGroup
EPPGroup
Foto: EPPGroup
EPPGroup
05.04.2024.
u 07:30
Potpredsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol, imenovan je u ljeto 2020. izvjestiteljem Kluba zastupnika EPP-a za Strategiju „od polja do stola” u Odboru IMCO.
Pogledaj originalni članak

Cilj dugo najavljivane strategije bio je učiniti prehrambeni lanac održivim i otpornim na vanjske čimbenike, poput nestašice hrane, te potrošačima olakšati izbor zdravih namirnica pri kupovini. Iako je strategija predviđala reviziju 27 akata, njome se nije izričito predviđala i revizija Direktive o medu. Stoga je Sokol amandmanom ukazao na potrebu donošenja jasnih pravila o označavanju meda te je u konačnici predložio izmjene odredbi Direktive o medu.

Zaštititi interes hrvatskih pčelara

„Istraživanje koje je provela Europska komisija pokazalo je da gotovo polovina meda uvezenog u EU ne udovoljava kriterijima iz Direktive o medu. Ovo istraživanje potvrdilo je naše sumnje da takav med često sadrži nedozvoljene sastojke kao što su sirupi riže ili šećerne repe. U okolnostima u kojima je prosječna cijena uvezenog meda iz trećih država 2,65 eura po kilogramu, odnosno 1,58 eura po kilogramu za med uvezen iz Kine, moramo dodatno raditi da bismo ojačali poziciju naših pčelara. Problem je bio taj što potrošači pri kupnji često nisu ni bili svjesni kakav med kupuju, odnosno, ako se radi o mješavini meda, nisu znali koliki postotak meda iz koje države se nalazi u takvoj mješavini. Zato mi je drago da su moji amandmani uključeni u konačan tekst zakona koji će potrošačima pri kupovini pružiti jasne informacije o sastavu meda.

Foto: EPPGroup
EPPGroup

Naime, nakon dugotrajnih pregovora, Europski parlament i države članice nedavno su postigli konačan dogovor o pravilima o označavanju meda. Prema novim pravilima, na pakiranju meda morat će biti jasno naznačena država iz koje med dolazi, a novost je to što će na pakiranju mješavina meda morati biti naznačen i točan udio meda iz svake od država u kojoj je med sakupljen i to silaznim redoslijedom od države iz koje dolazi najveći udio meda do države iz koje dolazi najmanji udio meda.

Osim toga, dogovoreno je da će Europska komisija predložiti i jedinstveni kod koji će biti naznačen na pakiranju kako bi potrošači mogli pratiti med od pčelara do konačnog proizvoda. To će omogućiti potrošačima da kad kupuju med znaju točno odakle taj med dolazi što je i u interesu hrvatskih pčelara koji su nerijetko na policama trgovina izloženi nelojalnoj konkurenciji meda lošije kvalitete koji dolazi iz trećih država. Nova pravila počet će se primjenjivati za dvije godine.” - kazao je Sokol.

Najutjecajniji zastupnik EP-a u području zdravstva

Podsjetimo, osim po borbi za prava potrošača, Sokol je u Europskom parlamentu prepoznat i kao jedan od vodećih autoriteta u području zdravstva, o čemu svjedoči i činjenica da je upravo u tom području proglašen najutjecajnijim zastupnikom u Europskom parlamentu.

Kao koordinator Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za zdravstvo (SANT) Sokol je zadužen za definiranje i jačanje europskih zdravstvenih politika te praćenje njihove provedbe. Uz to, Sokol je izvjestitelj Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu i izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za reformu EU zakonodavstva o lijekovima.

Članak je realiziran u suradnji sa zastupnikom Tomislavom Sokolom i Klubom zastupnika Europske pučke stranke (EPP Group).

Klub zastupnika Europske pučke stranke

Pogledajte na vecernji.hr