Tonino Picula: Vrh stranke će odlučivati o vladi

27.05.2007.
u 21:18
Pogledaj originalni članak

VL: Ako pobijedite, kako ćete voditi stranku do parlamentarnih izbora?
- SDP treba iskoristiti uzlazni trend. Imamo 25.000 članova i 440 organizacija i došlo je vrijeme da se odgovori na pitanja  kako unaprijediti aktivne, a pomoći onima koji ne rade dobro i zbog kojih u nekim područjima SDP praktično ne postoji. Želim odgovoriti  na pitanje kakav SDP nam treba. Odmah bih okupio jedan broj ljudi  i, bez promjene Statuta, stvorio programski savjet koji bi se bavio rješenjima za jačanje stranke nakon parlamentarnih izbora.

VL: Na koji ćete se tim osloniti?
 Računam na ljude s kojima sam zadnjih sedam godina imao dobru suradnju i koji nisu pokleknuli ni na vlasti ni u oporbi. Svatko od nas ima osobni stil i kriterije, a moj je stil okružiti se ljudima koji o pojedinim područjima znaju više nego ja. Smatram se dobrim moderatorom.

VL: Što ako SDP izgubi izbore. Slijedi li raskol?
- Na konvenciji 2. lipnja su izbori prije izbora. Već od 3. lipnja ćemo vidjeti kako će se stranka ponašati nakon izbora za predsjednika. Budemo li homogeni, onda imamo šanse da ne bude raskola. Imamo to iskustvo gubljenja izbora, ali tada je bila važna i Račanova prisutnost. Ali,  pokazali smo da imamo unutarnju snagu i da se gubitak izbora može iskoristiti da stranka postane jača i da ispravi puno grešaka. No, vjerujem u pobjedu.

VL: Rekli ste da je vaš favorit za premijera Ljubo Jurčić. Kako vidite  odnos predsjednika stranke  i premijera s obzirom na to da takve prakse u Hrvatskoj još nije bilo?
-  Točno, to se prvi put događa i pitanje je koliko nam u tome mogu pomoći tuđa iskustva. Mislim da ne bi trebalo biti traumatično, ali pitanje je od koliko će se članica sastojati postizborna koalicija. Premijer ne obavlja samo tehnički dio posla, već mora voditi računa i o političkoj dimenziji.

Nužna je dobra komunikacija između predsjednika stranke i premijera jer se time osigurava politička potpora toj vladi. Bez jasne političke podrške vlada može imati problema. S druge strane,  premijer mora imati dobar ulaz u parlament, a to mu opet osigurava stranka te upravo predsjednik stranke mora  i kroz parlament stimulirati i povezivati te odnose.

VL: Koja je uloga šefa stranke u sastavljanju vlade?
- Ako vlada bude višestranačka treba sklopiti koalicijske sporazume, a znamo da to ne može raditi nitko osim predsjednika uime stranke. Isto tako i političke pretpostavke stranke moderira predsjednik stranke, a i o  sastavu vlade će prije svega odlučivati predsjednik i vrh stranke. Bit će to sigurno prvi ozbiljni test za novo vodstvo SDP-a.

VL: Ako ne pobijedite, tko je vaš favorit?
- Računam da ću ja pobijediti. O svim svojim suparnicima koji su u utrci mislim dobro, ali svi se mi međusobno razlikujemo. Vjerujem da ja pokrivam najveći prostor u SDP-u i da nitko nema takav raspon različitih iskustava kao ja.

VL: Gospođa Dijana Pleština  učlanila se u SDP i najavila politički angažman. Gdje vidite njezino mjesto?
 Gospođa Pleština ima puno iskustva, surađivali smo u MVP-u u akcijama razminiranja i svakako da svojim znanjem i iskustvom može pomoći stranci. Njezin ulazak u SDP me nije iznenadio, ona je samo formalizirala svoje političko opredjeljenje.

Pogledajte na vecernji.hr