TOPLOTNI UDAR Vrućine počele jučer, čak 37 stupnjeva u Kninu

Toplotni udar: Hrvatsku čeka i do 40 stupnjeva pakla

Foto: import
Toplotni udar: Hrvatsku čeka i do 40 stupnjeva pakla
21.07.2006.
u 20:32
Pogledaj originalni članak

I do 40 stupnjeva zakuhat će danas u unutrašnjosti Dalmacije i dijelovima Istre. Većinu zemlje očekuje jedva podnošljivih od 31 do 36 stupnjeva, a pravi su temperaturni pakao već jučer živjeli Kninjani, koji su skapavali od vrućine. Zvonimirov grad zakuhao je nakon podneva na nepodnošljivih 37 C i time je jučer postao najtopliji grad u Hrvatskoj.
Vrućine su počele jučer, a zadnji tjedan taj je val pogodio i veći dio zemalja Europske unije. Ne tješe ni kratkoročne prognoze, koje visoke temperature Hrvatima najavljuju i za cijeli sljedeći tjedan. Kronične bolesnike i osobe osjetljive na vremenske promjene neće oraspoložiti ni biometeorološka prognoza, koja im najavljuje moguću razdražljivost, umor, slabost...

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi jučer se oglasilo priopćenjem za medije kojim ponovno apelira na starije sugrađane da se ne izlažu suncu od 10 do 17 sati, neka se štite laganom odjećom, piju najmanje dvije litre vode u danu, a osjete li slabost i vrtoglavicu, neka se jave liječniku ili hitnoj pomoći. Visoke temperature ni jučer nisu zaobišle stanovnike većih gradova. Zagreb, Osijek i Split, prema podacima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u 15 sati mjerili su 33 stupnja, Rijeka je kuhala na 36, a iste ili stupanj više temperature očekuju ih i danas.

Pogledajte na vecernji.hr