Uoči izbora

Topolanek odlazi iz politike jer je vrijeđao sve koji nisu kao on

Foto: Alen Brodar
Topolanek odlazi iz politike jer je vrijeđao sve koji nisu kao on
01.04.2010.
u 16:17
Negirao je holokaust, zvao na progon homoseksualaca, zagovarao Bushov “raketni štit”, slikan je gol na Berlusconijevim orgijama...
Pogledaj originalni članak

Mirek Topolanek, predsjednik najveće stranke u Češkoj, najavio je da će 12. travnja dati ostavku na dužnost predsjednika konzervativne Građanske demokratske stranke. AP, APA i Reuters navode da je Topolanek već povukao svoju kandidaturu za mjesto premijera na izborima koji će se održati 28. i 29. svibnja.

Razlog za potpuno povlačenje iz politike njegove su izjave kojima je posljednjih godina nanio strašnu štetu stranci i ugledu Češke. U kolovozu 2003. program čeških socijaldemokrata nazvao je “laži iz Auschwitza”, aludirajući na to da je holokaust laž. U lipnju 2005., dan prije parlamentarnih izbora, najavljivao je da od njega ne treba očekivati ništa osim “noći dugih noževa”, što je trebalo značiti da će provesti čistke u vladi. U ožujku 2007. poslao je SMS jednom novinaru koji je započinjao s “Es kommt der Tag...” (“Doći će dan”), a što je bio poklik Partije sudetskih Nijemaca iz 1930. kojim su najavljivali pripojenje Sudeta Njemačkoj. U listopadu 2008. napao je fotoreportera koji je na ulici fotografirao njegova 15-mjesečnog sina. U svibnju 2009. u javnost su procurile fotografije golog Topolaneka u vili Silvija Berlusconija, (ne)slavnoj po razuzdanim orgijama.

Topolanek je često davao i homofobne izjave, ne libeći se vrijeđanja i pozivanja na fizički progon, a zabilježeno je da je u Donjem domu parlamenta svojedobno prisutnima pokazao srednji prst. Popularnost mu zasigurno nije podiglo ni to što je do posljednjeg trenutka bio čvrsti zagovaratelj Bushova “raketnog štita”, navodno uperena protiv Irana, a u stvari namijenjena za geostrateške igre protiv Rusije. Unatoč svemu, on je premijer Češke bio od 2006. do 2009. te je za njegova mandata Češka predsjedala Unijom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:52 02.04.2010.

Povlaci se covjek jer se boji za zivot od perverata.

AN
anye325
15:51 03.04.2010.

Povlaci se jer se boji za vlastiti zivot.-Neka onda zive prljavi buzuranti i jos oni neki koji imaju vecni holokaust na ovoj planeti Zemlji.GAMAD.