30 godina Udruge koja traga za nestalima

'Tragamo i tražimo, ali uzalud. Jako je teško živjeti tako jer čovjek nikada nema mira'

Foto: Branimir Bradarić
30. obljetnica djelovanja Udruge Hrvatska majka
Foto: Branimir Bradarić
30. obljetnica djelovanja Udruge Hrvatska majka
12.10.2022.
u 12:24
Predsjednik Udruge poginulih branitelja Općine Ivankovo Pavo Batinić kazao je kako je obiteljima nestalih jako teško, a da im sve dodatno otežava gledajući 'pljuvanje po Domovinskom ratu i samoj Hrvatskoj'.
Pogledaj originalni članak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te promocijom monografije o radu udruge, u Vinkovcima je danas obilježena 30. obljetnica djelovanja Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatska majka" Vinkovci.

- Udruga će ustrajati na pronalasku još 28 nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Vinkovaca. Međutim, od 2013. godine pronađena je samo jedna osoba s popisa nestalih u našoj udruzi. Još uvijek tražimo 28 njih, a vremena je sve manje – rekla je predsjednica udruge Spomenka Kušić.

Dodala je i kako ona već 30 godina uvijek traga za sinom Mirabelom kao i da je sve manje živih članova obitelji koji traže svoje najmilije. - Ljudi umiru i iz godine u godinu nas je manje. Rasipaju se obitelji. Dok smo živi tragat ćemo za svakim nestalim. Ponosni smo na svoju djecu – istaknula je Kušić.

Među onima koji tragaju za svojim najmilijim je i Marija Dekanić koja traži svoga brata koji je nestao u Ceriću prije 30 godina.

- Znam gdje je ubijen i kada ali tijela nema. Dolazila sam u Cerić još dok je UN tu bio. Rečeno mi je da su bili pokopani kod crkve ali su tijela odatle negdje premještena. Tragamo i tražimo ali uzalud. Jako je teško živjeti tako jer čovjek nikada nema mira. I ustaješ i liježeš s mišlju gdje su, hoće li se ikada pronaći i slično. Svaka nova ekshumacija je nova nada ali uzalud – kazala je Dekanić.

Predsjednik Udruge poginulih branitelja Općine Ivankovo Pavo Batinić kazao je kako je obiteljima nestalih jako teško, a da im sve dodatno otežava gledajući “pljuvanje po Domovinskom ratu i samoj Hrvatskoj”.

- Radi toga stječe se dojam da je njihova žrtva bila uzaludna. To je velika nepravda – kazao je Batinić.

Poslije polaganja vijenaca uslijedila je promocija monografije pod nazivom "Trideset godina neizvjesnosti", autorice Milke Vida, a koja je posvećena 30. obljetnici postojanja i djelovanja Udruge "Hrvatska majka" Vinkovci. Monografija sadrži puno dokumenata i fotografija koje svjedoče o počecima i djelovanju udruge „Hrvatske majke“ Vinkovci. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.