dostupno svima

Trava online: Silicijska dolina postala dolina marihuane

Foto: 'JONATHAN ALCORN'
Trava online: Silicijska dolina postala dolina marihuane
24.03.2013.
u 18:00
U neposrednom susjedstvu "centara za palijativnu medicinu" smješteni su tehnološki divovi poput Googlea, Applea, Cisco Systemsa, EBaya, Adobe Systemsa, Amazona, Yahooa, Intela, IBM-a te mnogi drugi
Pogledaj originalni članak

Najveće središte tehnologije u svijetu – američka Silicijska dolina uskoro bi mogla promijeniti ime u \"Dolina marihuane\"! Naime, osim što su najveći svjetski programeri \"navučeni\" na tehnologiju, oni sve više uživaju u pušenju trave. Dugotrajni rad za računalom i dugotrajno i nepravilno sjedenje ostavljaju negativne posljedice na ljudsko zdravlje – bolovi u zglobovima, vratu i leđima muka su za velik broj programera, a oni iz Silicijske doline bolove najčešće ublažavaju marihuanom, piše Bloomberg.

Deset proizvoda

U gradu San Joseu otvorene su 102 ambulante u kojima se bez ikakvih problema može kupiti \"medicinska marihuana\".

A u neposrednom susjedstvu ovih \"centara za palijativnu medicinu\" smješteni su tehnološki divovi poput Googlea, Applea, Cisco Systemsa, EBaya, Adobe Systemsa, Amazona, Yahooa, Intela, IBM-a te mnogi drugi.

– Oko 40 posto naših klijenata radnici su tehnoloških kompanija. Puno prodajemo inženjerima, programerima... – kazao je pomoćnik upravitelja ambulante s marihuanom, 38-godišnji Ernie Arreola. Ambulanta nudi travu u desetak verzija – marihuanu u muffinima, čokoladicama, čajevima...

– Čokoladne bombone s marihuanom prodajemo za 13 dolara, a one ne pružaju tako veliku opijenost kao pušenje kanabisa – kazao je Doug Chloupek, 35-godišnji direktor i suosnivač jedne od \"marihuana ambulanti\".

Američki predsjednik Barack Obama ozakonio je u listopadu 2009. godine medicinsku marihuanu u 14 saveznih država. Potez američkog ministarstva pravosuđa uslijedio je dan nakon što su u Senatu demokrati predložili zakon kojim bi se otklonio višestruki nerazmjer u kažnjavanju za posjedovanje kokaina u čvrstom obliku (crack) u odnosu na kokain u prahu, koji ima rasnu konotaciju jer je crack dominantna droga crnačkog stanovništva.

Primjer iz Hrvatske

Prošle je godine hrvatski Vrhovni sud procijenio da 39-godišnji Domagoj Janković, oboljeli od multiple skleroze, nije kriv za uzgoj i proizvodnju marihuane koja mu služi za ublažavanje grčeva. Nakon toga oglasio se i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

– Što se tiče marihuane, moj stav je potpuno jasan – svaka droga je zlo. Samo neke od 194 države svijeta legalizirale su marihuanu u medicinske svrhe – kazao je tada Ostojić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar madcap
madcap
18:35 24.03.2013.

Blago li se američkim inženjerima! Sad će se nakon napornih misaonih i praktičkih eksperimenata napokon moći i opustiti kao ljudi. Rade što vole i opuštat će se će kako vole. Porast će im produktivnost sljedećih 5 godina za barem 30 %. Bravo Amerika!

DU
Deleted user
20:54 24.03.2013.

pametna zemlja....možemo samo čitati i maštati.

OB
obadius
08:59 25.03.2013.

Što se tiče riječi zdravlje u imenu Ministarstva zdravlja, jezikoslovci objašnjavaju da je zdravlje stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje, a zdravstvo djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti, a s obzirom na to da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošću, a ne stanjem organizma, ono bi se moralo zvati Ministarstvo zdravstva.