VARAŽDIN

Traže gradske zidine, kulu i smeće koje su bacali stari Varaždinci

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Traže gradske zidine, kulu i smeće koje su bacali stari Varaždinci
07.07.2010.
u 15:55
Počela su iskapanja prije gradnje podzemne garaže na Kapucinskom trgu, no još se ne zna gdje će biti zamjensko parkiralište.
Pogledaj originalni članak

U parku na Kapucinskom trgu uz parkiralište prije više stoljeća bilo je "grabište", u koje su Varaždinci bacali smeće. A negdje kod ulaza u bivšu Vamu, u sklopu zidina koje su opasivale grad, nalazila se kula.

Zaštićeno područje

Varaždinski arheolozi i konzervatori nadaju se da će pronaći ostatke starih zidina. A obradovalo bi ih i smeće starih Varaždinaca, iako Varaždin ima više nego dovoljno novog smeća, jer bi na temelju njega mogli rekonstruirati nekadašnji život.

- Prvo ćemo skinuti novi sloj, do pola metra. Kopat ćemo do najmanje metar i pol u dubinu, a ponegdje i više. Ovo je područje zaštićene gradske jezgre i konzervatori su propisali ovo istraživanje - izjavila je jučer Marina Šimek, voditeljica iskapanja, iz Gradskog muzeja. Za to vrijeme bagerist je već marljivo uklanjao iskopanu zemlju, korijenje i šljunak, oko pola kubičnog metra, dok su ga prolaznici sa zanimanjem promatrali. Ti arheološki radovi uvod su u gradnju podzemne garaže, zbog koje će se raskopati cijelo parkiralište i park.

- Krenuli smo s prvom sondom u parku, pravokutnikom od 90 metara četvornih. Bit će još jedna, kod ulaza u Konzum - kaže Marina Šimek.

Rok od 21 dana

Arheolozi su za istraživanje dobili rok od 21 dana.

- Investitor garaže Crtorad i Gradski muzej sklopili su ugovor. Crtorad plaća radove i osigurava sve potrebno. Konzervatori sve nadziru - kaže Marijan Bakulić, pročelnik gradskog odjela komunalnog sustava.

Natječaj za izvođača gradnje garaže pri kraju je, dodaje gradonačelnik Ivan Čehok. Garaža bi se sagradila, ne bude li otkriveno vrijedno arheološko nalazište i ne bude li problema s podzemnim vodama, do kraja iduće godine.

- Treba pronaći zamjenska parkirališta za vrijeme radova. Jer ljudi će parkirati po okolnim kvartovima, gdje inače građani parkiraju. No još ništa nije odlučeno, a ni hoće li se negdje proširiti zona naplate parkiranja. Treba sve dogovoriti s mjesnim odborima - kaže Čehok.

Pozvao je Varaždince na strpljenje sljedećih godinu i pol, osobito za Špancirfesta, 10 dana potkraj kolovoza. Ovaj put, za festivala, koji donosi gužve, bit će još manje mjesta za parkiranje u gradu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.