potpisan zahtjev

Traže raspravu o promjeni koncepta gospodarenja otpadom

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Traže raspravu o promjeni koncepta gospodarenja otpadom
29.01.2014.
u 14:15
Udružena riječka oporba podržala inicijativu Kriznog Eko Stožera Marišćina.
Pogledaj originalni članak

Oporbeni vijećnici riječkog Gradskog vijeća iz Akcije mladih, HDZ-a, Hrvatskih Laburista, PGS-a, Liste za Rijeku podržali su inicijativu Kriznog Eko Stožera Marišćina i potpisali zahtjev za sazivanjem tematske sjednice GV-a na temu "Promjena koncepta gospodarenja otpadom i pokretanje ekološkog sustava gospodarenja otpadom za područje Grada Rijeke". Zahtjev će danas biti predan predsjednici GV-a Dorotei Pešić Bukovac.

Zahvalivši na ovakvoj podršci, u ime Kriznog Eko Stožera Marišćina Mirna Međimorec je kazala kako je odvajanje sirovina iz otpada neminovnost i budućnost, a dosadašnji način gospodarenja otpadom mora postati prošlost. Pozvala je vijećnike vladajućih stranaka u GV-u da se pridruže ovoj inicijativi kako bi se zajedničkim snagama uveli novi sustav na tragu europskih direktiva.

Ako nastavimo ovim načinom gospodariti otpadom, cijenu će platiti građani

Bojan Kurelić, Akcije mladih

- Osim promjene koncepta gospodarenja otpadom mi u oporbi želimo početi konstruktivno predlagati rješenja i na demokratskom principu raspravljati o aktualnim temama ovoga grada. GV je dugo bilo zapostavljano, nije se raspravljalo o aktualnim temama, osim na aktualnom satu. GV je služilo za izglasavanje odluka i proračuna, stoga zajedničkim nastupom oporbe to želimo promijeniti. Pozivamo poziciju, gradonačelnika i predsjednicu Vijeća da izađu u susret i da zajednički, na kvalitetan način, pokušamo raspraviti o ovoj temi od vitalnog značaja za grad. Ako nastavimo ovim načinom gospodariti otpadom, a zapravo je riječ o bacanju smeća, jer je Grad Rijeka na svega četiri posto izdvajanja sirovina, i tako prekršimo odredbe koje smo potpisali kao i zakonske obaveze odvajanja otpada, tko će na kraju platiti cijenu, platit će je građani. Zbog toga su sve stranke oporbe istupile i skupile potpise za održavanje sjednice u roku od 15 dana na kojoj će se raspraviti o gospodarenju otpadom – kazao je u ime okupljenih Bojan Kurelić iz Akcije mladih.

Žele da GV barem predloži promjenu dosadašnjeg koncepta. Pozivaju i gradonačelnika Vojka Obersnela kao predsjednika Nadzornog odbora "Čistoće" da ukaže i predloži promjenu koncepta i drugačiji način prikupljanja i odvajanja otpada, čime bi Rijeka mogla postati primjer i drugima u Hrvatskoj. Iako su manjina u Vijeću, nadaju se da će naići na razumijevanje pozicije. Pozivaju predsjednicu GV-a da omogući prof. Slavenu Dobroviću, kao autoru, prezentaciju studije "Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom za područje Grada Rijeke i okolice".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.