Kolumna

Treba li zabraniti kumove i vratiti dostojanstvo krizmi, jer nije to primanje u pionire

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Treba li zabraniti kumove i vratiti dostojanstvo krizmi, jer nije to primanje u pionire
27.04.2023.
u 10:17
Prva pričest i krizma podjelom sakramenta imaju simboličnu dodirnu točku, a sve ostalo, od izbora kumova i darova, odjeće i restorana, zaokuplja pažnju publike i krade važnost cijelome događaju

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)


Komentari 2

SK
SkvikiZg
09:22 07.05.2023.

Kumstvo se je uvelo da u slučaju smrti roditelja kumovi preuzimaju skrbništvo nad djetetom. Danas malo zastarjelo no ljepi običaj.

MM
MMarko657
14:58 27.04.2023.

I u vrijeme komunizma, na selu, bio je značajan postotak onih kojima je Krizma oproštaj od Crkve, ali sada je sve manje stvarnog ulaska u Crkvu, institucionalizacijom vjeronauka i smanjenjem sati dobrovoljnog vjeronauka u crkvi, biti dio Crkve je svedeno na obvezu, ne samo na običaj. Ipak ovaj znak vremena možda treba gledati i kao kontraargument onima koji bi željeli približiti i prilagoditi Katoličanstvo ljudima ovog vemena... Crkva u (polu)ilegali, je možda ipak u svom najprirodnijem ambijentu, jer i osnovana je za "sol zemlje", a ne zemlja sama. Samo strpljivo, bez straha, s pouzdanjem u nadahnuće Duha Svetoga, bilo je i većih iskušenja za Crkvu, ali imamo obećanje: "ni vrata paklena ju neće nadvladati".