HRVATSKI SABOR

Tri godine za veličanje fašizma

29.11.2002.
u 00:00
* Za oporbu je komunizam jednako zla ideologija kao i fašizam
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Treba li kazneno, prekršajno ili nikako goniti veličanje ustaštva, vrijeđanje predsjednika RH i posjedovanje malih količina droga za osobnu upotrebu? To su najkontroverznije teme najnovijeg prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona, koje treći put u tri godine predlaže Vlada. Na ta će pitanja morati odgovoriti zastupnici, a da će potraga za pravim rješenjima biti polemična, svjedoči i jučerašnja rasprava u Saboru. Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izložila je da Vlada smatra kako veličanje fašističkih država i udruga valja proglasiti kaznenim djelom za koje se može dosuditi i tri godine zatvora, da predsjednika RH treba zaštiti od uvreda tako što će izgrednicima prijetiti i zatvorska kazna od godinu dana, a da posjedovanje male količine droga treba biti prekršaj, a ne kazneno djelo.

Dok su protiv kaznenog progona građana zbog vrijeđanja predsjednika države svi, jer se boje uvođenja verbalnog delikta na mala vrata, stavovi oko dekriminalizacije droga pokazuju razlike u svjetonazorima stranaka. Tako su one konzervativne orijentacije, od HDZ-a, HSS-a do HSP-a, žestoko protiv toga. HSP taj prijedlog čak naziva Vladinim paklenim planom, a HSS poziva Sabor da ne legalizira i treći porok, nakon što su "Hrvati već zarobljenici alkohola i cigareta". SDP, IDS, HNS podupiru Vladin stav o dekriminalizaciji posjedovanja male količine droge.

Razlike između konzervativaca i liberalno orijentiranih stranaka vidjele su se i iz pristupa ideji da se kriminalizira veličanje fašističkih ideologija. Damir Kajin (IDS) upozorava da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojima je nošenje simbola fašističke države, NDH, normalno prihvaćeno, te da je sigurno jedina zemlja u kojoj vlast tolerira podizanje obilježja fašističkim vođama, te u kojoj nitko nije odgovarao za miniranje antifašističkih spomenika. Kajin kaže da treba kažnjavati fašističke ideologe, proizvođače takvih obilježja i one koji ih uvoze u zemlju. Ali, upozorava da treba naći suptilniji pristup kad su u pitanju mladi ljudi koji se kite takvim simbolima, a i ne znaju što oni znače. "Jer neće, valjda, nakon nekog koncerta biti podignuto nekoliko tisuća kaznenih prijava protiv takvih mladića i cura", kazao je Kajin. Sličnu dvojbu iznio je i SDP, u čije je ime Josip Leko kazao da treba kazneno goniti organizirano promicanje fašizma, ali da za prateće pojave među mladima treba propisati novčane kazne. Slično je razmišljanje iznio i Petar Žitnik uime HSS-a. HDZ, HSP i HSLS ističu da, ako treba unijeti novo kazneno djelo te vrste, onda se njime treba sankcionirati veličanje svih totalitarnih režima. Dražen Budiša podsjeća da su za komunizma politički zatvorenici, među njima i on, osuđeni s kvalifikacijom da su djelovali na ustaškim pozicijama. Komunizam je ustašama proglašavao sve svoje političke protivnike, kaže Budiša.

Pomalo u sjeni ovih tema ostali su prijedlozi da se uvede doživotna kazna zatvora, uvede kazneno djelo zloporabe povjerenja koje bi se odnosilo i na gospodarski kriminal, da kibernetički kriminal postane kažnjivo djelo, potom kaznena odgovornost sudaca, novi tretman amnestije...

D. Đuretek, M. Šarić

Pogledajte na vecernji.hr