modernizacija sabora

Tri milijuna kuna za novi sustav glasovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tri milijuna kuna za novi sustav glasovanja
18.08.2013.
u 08:28
Nakon dva neuspjela pokušaja i nekoliko milijuna kuna bačenih u vjetar, Hrvatski sabor odlučio se za još jedan pokušaj uvođenja elektroničkog glasovanja
Pogledaj originalni članak

Nakon dva neuspjela pokušaja i nekoliko milijuna kuna bačenih u vjetar, Hrvatski sabor odlučio se za još jedan pokušaj uvođenja elektroničkog glasovanja te je 2. kolovoza objavio natječaj za nabavu, isporuku i instalaciju konferencijskog sustava sabornice. Iz objave je vidljivo da bi porezne obveznike novi sustav, koji bi osim glasovanja sadržavao još cijeli niz mogućnosti, trebao koštati najviše tri milijuna kuna (plus PDV), a kriterij za odabir ponuđača bit će najniža cijena. Prema uvjetima natječaja, sustav mora omogućiti registraciju korisnika smart karticama te omogućiti potpunu digitalnu komunikaciju u sabornici preko čak 5000 metara mrežnih kabela za prijenos podataka i glasa visoke brzine.

Također, treba sadržavati bazu s podacima o dnevnom redu sjednice, saborskim zastupnicima, vremenima izlaganja i rezultatima glasovanja te biti povezan sa Saborskom TV kao i imati mogućnost prijenosa podataka u stvarnom vremenu na saborske internetske stranice. Ovo posljednje trebalo bi omogućiti da se u stvarnom vremenu vidi koji je zastupnik kako glasovao o nekoj točki dnevnog reda. Kako bi se osiguralo da posao ne dobije tvrtka bez iskustva, jedan od uvjeta je da se na natječaj mogu javiti isključivo oni ponuđači koji mogu dokazati da su uredno izvršili najmanje dva takva posla.

Rok za predaju ponuda je 16. rujna u 11 sati, kada će sve ponude i biti javno otvorene. Sabor dosad nije imao sreće s elektroničkom opremom. Prvi pokušaj modernizacije obavljen je 1996., kada su postavljeni dijelovi sustava, no on nikada nije korišten. Drugi sustav postavljen je 2003., koštao je 2,3 milijuna kuna (305.000 eura), a od prvog dana nije radio kako treba te već neko vrijeme nije u uporabi nego se glasuje ručno. Nabava novog sustava po cijeni od tri milijuna kuna plus PDV vjerojatno neće naići na odobravanje građana, koji bi to mogli smatrati bacanjem novca u trenucima krize, a vladajući se mogu samo nadati da će sustav proraditi bez greške na ljeto sljedeće godine kada bi trebao biti postavljen.

>>Boli glava od milijuna: Evo koliko nas koštaju zastupnici

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.