neobjavljeni rat Amerike i Irana

Trump ujedinio islamski svijet: 'Odredili smo vrijeme i mjesto osvete generala Soleimanija'

Foto: WISSM AL-OKILI/REUTERS/PIXSELL
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL
05.01.2020.
u 14:48
Soleimanijeva krv bit će povod da se američke snage protjeraju iz Iraka, rekao je Ahmad Hatami iz iranskog Vijeća za vodstvo
Pogledaj originalni članak

“Svima kažemo: ‘Budite strpljivi da vidite američke leševe na cijelom Bliskom istoku u znak odmazde za generala Qasema Soleimanija’”, poručio je novi zapovjednik brigade Al Quds u Iranskoj revolucionarnoj gardi Ismail Qaani dan nakon što je američki predsjednik naredio smaknuće njegova dojučerašnjeg zapovjednika Qasema Soleimanija.

Istodobno, član Vijeća stručnjaka iranskog vijeća za vodstvo Ahmad Hatami potvrdio je da je već donesena odluka kakav će biti odgovor na ubojstvo najmoćnijega iranskog generala Soleimanija, dodavši da će on biti “u skladu s osvetom i zahtjevima iranske nacionalne sigurnosti”, dajući do znanja da su američke snage raspoređene u Iraku i zemljama regije meta iranske osvete te kazavši da će “Soleimanijeva krv biti povod da se američke snage protjeraju iz Iraka”.

Postao ‘islamski mučenik’

– Neće samo Iranci odgovoriti na zločin Donalda Trumpa – naglasio je Ahmad Hatami kazavši da je ovo ubojstvo ujedinilo islamski svijet i da je “Soleimani međunarodni islamski mučenik, a Irak, Sirija, Jemen i libanonski Hezbollah osvetit će se sigurno za njegovo ubojstvo.”

S druge strane, član Vijeća za ekspeditivnost u Iranu Mohsen Rezai ostavio je otvorenu mogućnost i proširenje ciljeva na Izrael, smatrajući da je “atentat na Soleimanija američko-izraelska zavjera i da je Izrael bio taj koji je Americi dao informacije o Soleimanijevu kretanju iz Sirije prema Iraku”.

Nakon žestokih reakcija muslimana na ubojstvo Qasema Soleimanija, raste strah za američke vojnike koji se nalaze u regiji jer bi mogli biti mete odmazde. Trump je, kako tvrdi zamjenik zapovjednika Iranske revolucionarne garde general Ali Fadawi, poslao pismo Irancima preko švicarskog veleposlanika u Iranu u kojem piše da “ako se Iran želi osvetiti SAD-u, neka to učini na isti način kako je to učinio SAD, ali ne više od toga”.

General Ali Fadawi kazao je da SAD njima neće određivati na koji će se način osvetiti, nego da samo čekaju reakciju Irana jer će njihova “osveta biti jako bolna i u vrijeme i na način koji smo sami odredili”.

Zbog straha od odmazde Pentagon je objavio da će SAD poslati još između 3000 i 3500 vojnika na Bliski istok. Dodatni američki vojnici pripadaju odredu za brzu reakciju 82. zrakoplovne divizije koja je bila u stanju pripravnosti odmah nakon napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu. Više od 750 vojnika ići će u Libanon gdje će štititi američko veleposlanstvo nakon što je glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, zaprijetio Americi i Izraelu da će skupo platiti ubojstvo generala Soleimanija. Analitičari smatraju da je najslabija točka Amerikanaca Libanon, s obzirom na to da je već tijekom osamdesetih godina bilo napadnuto američko veleposlanstvo i baza marinaca upravo od pripadnika libanonskog Hezbollaha pri čemu je ubijeno nekoliko stotina američkih obavještajaca i marinaca.

U javnost su iscurile informacije da je državni tajnik Mike Pompeo 2. prosinca 2017. poslao pismo upozorenja generalu Qasemu Soleimaniju da će SAD napadati iranske snage u Siriji i Iraku ako postane opasnost za američku vojsku na tom području. Iranci su potvrdili autentičnost pisma tvrdeći da tada to pismo general Soleimani nije htio ni otvoriti ni pročitati.

Rusija i Kina, saveznici Irana, pozvale su na suzdržanost istodobno upozoravajući na zaoštravanje situacije.

– Ubojstvo Soleimanija u američkom raketnom napadu u predgrađu Bagdada smatramo riskantnim potezom koji će dovesti do rasta napetosti u cijeloj regiji – rekli su u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. Kina je pak pozvala sve strane na suzdržanost, a posebice SAD, te da “izbjegavaju poteze koji bi doveli do daljnje eskalacije”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Zbog pogoršane sigurnosne situacije pripadnici njemačkog Bundeswehra u Iraku su do daljnjeg zaustavili sve aktivnosti, a čelnici parlamentarnih stranaka istodobno traže povlačenje njemačkih vojnika iz te zemlje.

– Projekt obuke pripadnika iračke vojske u Erbilu i Tadžiju privremeno je obustavljen – priopćio je Bundeswehr, ističući da su u tim bazama uvedene “odgovarajuće mjere osiguranja” kao mjere prilagodbe aktualnoj sigurnosnoj situaciji.

Na obuci iračkih sigurnosnih snaga u sklopu misije “Capacity Building” sudjeluje oko 130 vojnika Bundeswehra, a misija je za sada odobrena do kraja 2020.

Predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken zatražila je “preispitivanje” nastavka misije Bundeswehra.

Prijete i Izraelu

Deseci tisuća ljudi okupili su se jučer u Bagdadu u pogrebnoj povorci u znak žalosti za ubijenim iranskim vojnim zapovjednikom Qasemom Soleimanijem te iračkim vođom milicije Abuom Mahdijem al-Muhandisom i ostalima koji su poginuli u američkom zračnom napadu u Iraku, izvikujući: “Smrt Americi”, “Smrt Izraelu”, “Osveta, osveta”.

Pogrebna povorka krenula je od bagdadske Zelene zone, prema šijitskome svetom gradu Kerbali, do šijitskog svetog grada Nadžafa gdje je pokopan Abu Mahdi al-Muhandis, dok je tijelo generala Soleimanija prevezeno u Teheran, a zatim u grad Kerman gdje će sutra biti pokopan, a na pogrebu se očekuje nekoliko stotina tisuća ljudi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

TA
Tag
16:36 05.01.2020.

Amerikanci nemaju sto traziti u islamskom svijetu..Treba ih pustiti da sami uredjuju svoje drustvo kako im je volja, ali im isto tako zabraniti da dolaze u Evropu.... Jer inace ce progutati krscanski svijet

LU
luzer96
17:45 05.01.2020.

Izbaciti svi okupatore iz svojih zemalja

DU
Deleted user
16:27 05.01.2020.

Nastavi li Trump ovako, ujedinit će cijeli svijet protiv sebe. Ostat će mu samo hardcore pristaše kojima ionako ništa nije sveto. Svojim potezima i izjavama ispada radikalniji od svih iranskih mula skupa. Nevjerojatno koliko glup moraš bit da preko twittera prijetiš uništenjem lokacija koje su od važnosti za iransku kulturu, prkljaš kako si zaustavio rat, iako rata kao ni opasnosti od rata nije bilo dok on nije dao likvidirati iranskog generala s kojim je usput ubijen i irački vojni zapovjednik. Radi, znači, točno ono za što je optuživao Obamu 2011. u svom videu koji ovih dana kruži cijelim internetom: "Naš predsjednik nema apsolutno nikakvih pregovaračkih sposobnosti i zbog toga će započeti rat s Iranom. Neučinkovit je i slab. Smatra kako je jedini način da bude ponovo izabran taj ako započne rat s Iranom, što je sigurno kao i da nakon noći slijedi dan". Tragikomedija.