Hladan tuš za demokrate

Trumpu je otvoren put za drugi mandat

Foto: Reuters
Donald Trump
Foto: Reuters
Donald Trump
26.03.2019.
u 13:23
Nakon dvogodišnje istrage istražitelj Robert Mueller dokazao da ni američki predsjednik ni njegov predizborni stožer nisu skovali nikakvu zavjeru s Rusijom.
Pogledaj originalni članak

Nakon dvogodišnje istrage posebni istražitelj Robert Mueller u svome izvješću dokazao je da ni američki predsjednik Donald Trump ni njegov predizborni stožer nisu skovali nikakvu zavjeru s Rusijom u namjeri da utječu na izborne rezultate. Uz to Mueller je zaključio kako tijekom istrage predsjednik niti bilo tko iz Bijele kuće nije bio uključen u ometanje pravde.

Cjelokupni tekst izvješća nije dostupan javnosti, već je u rukama ministra pravosuđa Williama Barra koji je sažetak poslao u pismu Kongresu.

Potpuno oslobođenje

“Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio neko kazneno djelo, ono ga ne oslobađa optužbi“, citirao je Barr Muellera u svome pismu. Istražitelj nije imao dokaza koji bi ga doveli do zaključka da je predsjednik Trump opstruirao pravdu. Stoga je zaključak o tome treba li podići optužnicu ili ne prepušten ministru Barru, koji je zaključio da za to nema razloga.

Foto: Reuters
Trump: Sramota je da je cijela zemlja morala kroz ovo prolaziti

Trump i njegovi pristaše odmah su prihvatili izvješće kao dokaz da se predsjednika blatilo bez ikakve osnove i da su sve optužbe protiv njega bile puka izmišljotina. Vraćajući se s vikenda provedenog na terenu za golf, Trump je pobjedonosno zaključio kako je Muellerovo izvješće za njega “potpuno i totalno oslobođenje od svih optužbi”.

– Sramota je da je cijela naša zemlja morala kroz ovo prolaziti. Sramota je da sam i ja kao predsjednik prolazio kroz nešto što je započelo i prije nego što sam izabran. Ovo je bio jedan ilegalan pokušaj koji je propao – kazao je Trump kojemu nalaz posebnog istražitelja itekako ide u prilog, osobito u svjetlu nadolazećih predsjedničkih izbora za drugi mandat u Bijeloj kući. Svojom izjavom pridružio se i Trumpov sin Donald Jr. koji je demokrate izravno optužio da su destabilizirali zemlju svojim pokušajem da proglase rezultate izbora 2016. nelegalnima. Dodao je da su upravo demokrati pokazali da su sposobni lansirati neutemeljene i bolesne teorije zavjere.

Morat će i pred Kongres

Za Trumpa i njegov najuži krug suradnika Muellerovo izvješće dokaz je da je izbore prije dvije i pol godine dobio sasvim legalno i da nema nikakve osnove ni za opoziv, a ni za to da ovu činjenicu iskoriste tijekom predstojeće kampanje uz očekivanja da će biti od presudne važnosti za reizbor Trumpa u Bijelu kuću. To će biti i jedan od njegovih aduta protiv demokrata i njihova predsjedničkog kandidata.

Demokratska stranka imala je od Muellerova napornog rada velika očekivanja, a sada su dobili nešto poput političkog hladnog tuša, dokumenta koji im je iz ruku izbio sve argumente protiv Trumpa. No oni se ne mire s tom sudbinom. Najavili su da će pozvati Muellera da svjedoči pred Odborom za pravosuđe u Kongresu, ali i da će Zastupnički dom zahtijevati da se u javnost pusti kompletno izvješće. Demokrati sumnjaju da je Barr svoj sažetak napravio tendenciozno te da je prešutio mnogo toga što ne ide u prilog Trumpu.

Masovni prosvjed zbog Brexita u Londonu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
14:43 26.03.2019.

Soros na aparatima!!!! Kaj sada prokleti lijevičari! Ili da se poslužim statistikom: svaki treći ljevičar jedanko je tako glup kao i ona prva dva!

Avatar Matteo1200
Matteo1200
14:30 26.03.2019.

hahaha, šta će sada reći soroševi plaćenici ili 90% medija u RH😜😜

ZI
zimerman
18:23 26.03.2019.

Hvala Marina Šerić na realnom izvješću, to se zove profesionalizam