Gospodarska škola

Tržište i konkurencija tjeraju kuhare da budu inovativni

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Tržište i konkurencija tjeraju kuhare da budu inovativni
20.10.2010.
u 15:20
U školi je jučer bilo štrudli, pita i kompota od jabuka, nabujaka od koprive, sarmica...
Pogledaj originalni članak

Opojni mirisi štrudli, pita, palačinka, kuglofa, kompota i ostalih slastica od jabuka jučer su se širili Gospodarskom školom. Pripremili su ih učenici ugostiteljskog smjera sa svojim profesoricama Mirjanom Habek i Nevenkom Bosilj te tako treći put u svojoj školi proslavili Dan jabuke.

- Na taj način želimo usaditi učenicima kulturu jedenja jabuke, koja je kraljica voća - kaže profesorica Marija Mihalina. U pripremanju kolača od jabuka okušale su se i Bojana Bartolec i Suzana Gregurić, učenice 3.V. Za kuharski su se smjer odlučile jer ih zanima hrana i njezino pripremanje, vole kuhati, a i lakše će im s tim zanimanjem biti naći posao.

- Tijekom školovanja dosta smo naučile, od kuhanja juha do pečenja kolača. Doma kuhamo kad stignemo, odnosno kad nismo u školi ili na praksi jer moramo imati dosta sati praktične nastave - kažu.

I dok su na jednoj strani škole mirisale jabuke, na drugoj, u školskom praktikumu, pripremala su se "zelena jela" pod nadzorom renomiranih kuharica, članica sekcije žena Udruge kuhara, Marije Kuzminski, iz hotela Turist, Marije Denžić, iz hotela Minerva, i Ljiljane Sedlanić, iz hotela Coning. Prema "zelenim, zdravim receptima" nastali su nabujci od koprive, sarmice od kelja, ravioli od špinata, rižot sa zelenim izdancima mladog luka...

- Neka smo jela sada smišljali u hodu. Sam rad donosi kreativnost. Sa zelenim se često susrećemo u struci, zna se dogoditi da ljudi žele "zeleni domjenak", da sve bude u zelenoj boji. Tržište i konkurencija nas tjeraju da budemo zanimljivi i inovativni - kažu Marija Kuzminski i Marija Denžić. Poznate kuharice u školu su pozvane kako bi se dostojno obilježio i Međunarodni dan kuhara.

- Mnogo nam znači dolazak iskusnih kuharica jer naučimo nove stvari, poput pripreme novih jela ili novih dekoracija ili kreacija - rekla nam je Ivana Međimurec, učenica 2.V razreda.

Za kuharski se poziv odlučila jer voli kuhati, a i kao mala je pomagala mami u kuhinji. I sama voli smišljati i isprobavati recepte, a nakon završetka školovanja, kao i većina njezinih vršnjaka, nada se da će dobiti posao. Pripremljenom hranom osladili su se poslije učenici i djelatnici škole.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.