OLUJNO NEVRIJEME

Tuča u Požeštini uništila duhan

06.08.2002.
u 00:00
* U samo dvije minute pijavica je u Špišić Bukovici iščupala dvije lipe tridesetak godina stare, koje su pale pokraj lansirne stanice u kojoj je bio raketar Martin Marić * Građani bi, čim počne nevrijeme, trebali isključiti kućanske aparate, kompjutore, telefone...
Pogledaj originalni članak

Gotovo trećinu duhana u okolici Požege u nedjelju je uništila tuča. Od 560 hektara zahvaćenih tučom na 360 hektara šteta je stopostotna.

- Uništeno je 1,1 milijun kilograma duhana u vrijednosti 15,4 milijuna kuna. Šteta je to od 30 posto od ukupne proizvodnje, koja je trebala iznositi 52 milijuna kuna. To je strašna šteta, još nezabilježena u našoj proizvodnji - istaknuo je Mirko Boić, direktor kutjevačke "Rovite", organizatora proizvodnje duhana u Slavoniji i Baranji.

Velike su štete zabilježene i na usjevima kukuruza, šećerne repe, soje, povrća, ali i na automobilima po kojima je padala tuča gdjekad veličine oraha. Velike količine oborina, kojih je palo i više od 50 litara po četvornome metru, izazvale su plavljenje cesta i podruma te su morali intervenirati i vatrogasci.

Neki su u nevremenu imali i sreće. Tako je u pijavici koja je u nedjelju oko podneva zahvatila područje vinograda Špišić Bukovice, mjesta ponad Virovitice, raketar Martin Marić samo pukom srećom ostao živ. U dvominutnu divljanju pijavica je iščupala dvije lipe tridesetak godina stare, visoke više od petnaest metara te debele više od pola metra, srušivši ih na kućicu špišićbukovačke lansirne stanice Bilogora. Dok je lipa padala, raketar Martin bio je u kućici.

- Pijavici se doista nisam nadao - kazao je Martin - od uobičajene grmljavine i jakog vjetra. No, dok su lipe padale na krov, mislio sam da je došao sudnji dan.

Kućica mu je sačuvala glavu, a pijavica mu podarila, kaže, osjećaj novog rođenja. Pijavica je zahvatila područje širine 50-ak metara. Više će podataka biti nakon što se ispitia cijelo područje.

Nevrijeme je u nedjelju kasno poslije podne i navečer zahvatilo i Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Iako podaci o tom nevremenu još nisu kompletirani, prva izvješća govore da nema većih šteta. Iz oblaka dugih i do 15 kilometara, pale su velike količine oborina.

Ivan Ivanšić, voditelj Radarskog centra u Gradištu, rekao je da je krutih oborina, odnosno tuče, bilo na većem dijelu triju županija. Ivanšić opominje građane da ubuduće, čim nevrijeme počne, isključe sve kućanske aparate, kompjutore, telefone i druge uređaje s obzirom na to da ih udari groma sve češće onesposobljavaju.

K. Arapinac, A. Atanasić, Lj. Marić, J. Tuček

Pogledajte na vecernji.hr