SVJEDOCI Branitelji pozvali špijuna KOS–a te bliskog suradnika prvog predsjednika

Tuđmanov savjetnik u obrani Gotovine

31.05.2009.
u 20:49
Pogledaj originalni članak

Tužitelji su bili protiv, no sudsko je vijeće ipak dopustilo da Slobodan Lazarević, prvi svjedok obrane generala Ante Gotovine, bude u idući utorak u sudnici u Haagu. Izbor je pao na Lazarevića zato što je riječ o bivšem tajnom agentu KOS-a, jugoslavenske vojnoobavještajne službe i S. Miloševića. On je pod prikrivenim identitetom (živi u azilu na Zapadu) 2002. već svjedočio protiv Miloševića.

Preko njega obrana Gotovine namjerava dokazati da je Beograd unaprijed pripremio evakuaciju srpskog stanovništva iz Krajine ‘95. Lazarević je, s lažnim putovnicama izdanim u Beogradu, kao “prevoditelj” bio u sastavu delagacija RSK koje su pregovarale s hrvatskom stranom u Švicarskoj, Austriji i na tajnom sastanku u Norveškoj.

Drugi svjedok obrane bit će bivši Tuđmanov savjetnik, osoba od povjerenja pokojnog predsjednika i sudionik pregovora s krajiškim Srbima u inozemstvu te onog odlučujućeg susreta u Ženevi, samo dan prije početka Oluje. S druge strane stola tom je bivšem izuzetno jakom hrvatskom političaru bio je pod lažnim identitetom – S. Lazarević.

Pogledajte na vecernji.hr