SUĐENJE

Tuđmanu smo pisali o nalozima za ubojstva

22.11.2002.
u 00:00
* - Ne osjećam se krivim. Optužnica je tendenciozna, izmišljena i montirana - izjasnio se Tvrtko Pašalić * Kad su došli i kazali kako imaju nalog da nas ubiju, kazao sam da im preostaje jedino da nalog izvrše ili da ga odbiju - rekao je Ivo Fuštin
Pogledaj originalni članak

ŠIBENIK - U Županijskom sudu u Šibeniku jučer je počelo suđenje Tvrtku Pašaliću (46), jednom od bivših zapovjednika 72. bojne Vojne policije i bivšem pukovniku SIS-a. Prema optužnici, 1992. godine vojne policajce Milorada Paića i Marija Barišića poticao je na ubojstvo tadašnjeg načelnika PU šibensko-kninske Nikole Vukošića, njegova zamjenika Ive Fuština, te neke od viđenijih Šibenčana srpske nacionalnosti.

- Ne osjećam se krivim. Optužnica je tendenciozna, izmišljena i montirana - izjasnio se Tvrtko Pašalić nakon čitanja optužnice, tvrdeći da će na suđenju to i dokazati.

Jučer su svjedočili Nikola Vukošić i Ivo Fuštin, koji su navodno trebali biti ubijeni. Potvrdili su kako su Mario Barišić i Milorad Paić došli k njima u sjedište PU i kazali da su od Tvrtka Pašalića dobili nalog da njih obojicu, kao i neke viđenije Srbe, smaknu, kako bi se ta ubojstva prikazala kao odmazda srpskih pobunjenika nad onima koji su ostali lojalni RH.

- Ja sam odmah prešao preko toga i nisam se previše opterećivao, jer to nisam uzimao ozbiljnim. Da sam prijetnju shvatio ozbiljno, izvijestio bih svoje nadređene u MUP-u. Ovaj je spor rezultat djelovanja sa strane, kako bi se unutar snaga RH unio razdor. To je bilo vrijeme kad je Šibenik bio izložen snažnom djelovanju KOS-a, koji je preko svojih obavještajaca želio razbiti organiziranu obranu Šibenika - rekao je Nikola Vukošić.

- Kad su došli i kazali kako a imaju nalog da nas ubiju, kazao sam kako im preostaje jedino da nalog izvrše ili da odbiju njegovo izvršenje. Potom sam s njima otišao Vukošiću - rekao je Fuštin, koji slučaj također nije shvatio ozbiljno.

Jučer su svjedočili i dr. Boris Zmijanović, nekadašnji djelatnik IPD službe 113. brigade, Ante Dželalija, gradonačelnik Drniša i tadašnji saborski zastupnik, Paško Bubalo, bivši župan, te dožupan Josip Odak, koji su 1993. Predsjedniku RH uputili pismo, u kojem se između ostalog spominje i poticanje na ubojstvo Vukošića. Potvrdili su da su predsjedniku Tuđmanu uputili takvo pismo, ali nisu mogli odgovoriti tko je u njemu iznesene podatke prikupio i sastavio ga. Paško Bubalo, pak, kazao je kako misli da su autori pisma dr. Boris Zmijanović i Josip Gović iz SIS-a.

U pismu se osim ovog slučaja spominje mučenje zatvorenika u zatvoru Kuline, lažno granatiranje Šibenika, ubojstva ratnih zarobljenika na Miljevcima, te razne sabotaže unutar vojnih i obavještajnih struktura.

U nastavku suđenja svjedočit će nekadašnji pripadnici 72. bojne Vojne policije Mario Barišić, Milorad Paić i Darko Milković, te načelnik SZUP-a Smiljan Reljić.

H. Pavić

Pogledajte na vecernji.hr