IZVOZNICI

Tune nose dolare i zagađuju more

29.03.2003.
u 00:00
1998. proizvedeno 400 tona, a lani 3100, uglavnom za Japan
Pogledaj originalni članak

Izvoz tuna u 2002. godini povećan je 20 posto i ta je riba u prošloj godini postala jednim od glavnih hrvatskih izvoznih aduta. I dok je 1998. proizvodeno 400 tona, lani je proizvedeno 3100 tona tuna koje su uglavnom završile na japanskom tržištu. Kilogram tune u Japan se otprema po cijeni od 20 dolara, a šest poduzeća koja se bave proizvodnjom u 2002. okrenulo je nemalih 36,8 millijuna dolara.

Izvoz tuna preporodio je Brač. Tunogojilišta su posrnulu tvornicu konzervirane ribe "Sardina" podigla na noge. Zaposleno je novih 200 radnika. No, za razliku od Bračana, Komižani su nedavno rekli "ne" tunama. U Komiži je trebalo biti postavljeno 10 kaveza za uzgoj 750 tona ribe godišnje, koja bi tvrtki "Neptun" donijela oko 20 milijuna eura godišnje. Raspisan je referendum i budući da je čak 93 posto mještana bilo protiv tunogojilišta u svojoj vali, vrlo unosan izvozni posao pao je u zaborav. Umjesto dolara, Komižani su, kako su naglasili, izabrali čisto more i turizam. Kavezi u uvalama, masne mrlje i krikovi tuna ne idu zajedno s turizmom, ustvrdili su.

Komižani nisu jedini koji se protive tunogojilištima. U splitskoj ekološkoj udruzi "Sunce" već dulje vrijeme vode bitku protiv tuna koje su, ističu, velika prijetnja okolišu.

- Tunogojilišta su opasna i za ljude i za okoliš, a to je u svom izvješću potvrdilo i Ministarstvo zaštite okoliša. Tune i turizam ne mogu zajedno, jer uzgajališta onečišćuju more i onemogućuju daljnju reprodukciju tune. Time se izravno narušava ravnoteža ekosustava i od 1970. tuna je u Mediteranu čak 80 posto manje - kaže u ime "Sunca" Marina Radić. Korist od uzgoja tune znatno je manja nego šteta i ako se ipak ne kani odustati od njihova uzgoja, onda, napominje M. Radić, to treba činiti na otvorenome moru, gdje posljedice ne bi bile tako drastične.

A da, osim izvoznika, malo tko ima koristi od izvoza tuna, potvrđuje i činjenica da domaći potrošači - unatoč osam puta većoj proizvodnji - i dalje jedu tu ribu iz uvoza često upitne kvalitete. Domaće je tune, naime, u prodavaonicama malo, a ako je i ima, onda su joj cijene i triput više od one iz Tajlanda i Malezije. Konzerva tune iz tih zemalja stoji tek pet kuna, a ona s Brača oko 15 kuna.

Silvana Lauš-Mrvelj

Pogledajte na vecernji.hr