JUČER OKO 18 SATI

Turistički zrakoplov udario u neboder Pirelli

19.04.2002.
u 00:00
* Poginulo je pet osoba, a prema prvim izvješćima nije riječ o terorističkom napadu
Pogledaj originalni članak

MILANO - U udaru maloga sportskog zrakoplova "pipera" u 120 metara visok neboder u središtu Milana poginulo je pet, a ranjeno šezdesetak osoba. Zrakoplov je nakon nekoliko poziva upomoć, koje je uputio kontroli leta u Milanu, skrenuo s putanje i oko 18 sati zabio se u neboder u kojem je smještena uprava regije Lombardije. Poginuo je 68-godišnji pilot zrakoplova Gino Fasulo, Talijan sa švicarskim državljanstvom, kojem je za leta najvjerojatnije pozlilo. On je krenuo iz talijanskog kantona u Švicarskoj, iz mjesta Lugana, u Milano.

Osim pilota, poginule su još četiri osobe od kojih jedan prolaznik na kojeg su pali ostaci zrakoplova, željezo i staklo s nebodera. "Piper" je udario između 24. i 26. kata zgrade Pirelli, kada je u njoj bilo oko 300 osoba, a za radnog vremena ondje bude i 1300 ljudi. Oko 60 osoba je ranjeno, od kojih desetero teže. Mnogi su ostali satima zarobljeni u dizalima koja su se zaustavila nakon udara "pipera" u neboder, sagrađen potkraj 50-ih godina. Težih posljedica nije bilo jer su uredi uprave regije Lombardije već bili zatvoreni.

Ministar unutarnjih poslova Claudio Scajola priopćio je da je istraga utvrdila da nije riječ o atentatu nego o zrakoplovnoj nesreći. Prvih trenutaka kada je vijest o udaru zrakoplova bila objavljena, postojala je sumnja u mogućnost terorističkog napada, to više što se Milano za uskrsnih blagdana spominjao kao moguća meta napada islamskih terorista. Iz ministarstva unutarnjih poslova ta informacija odmah je opovrgnuta i činjenicom da je nekoliko trenutaka prije udara u neboder pilot uputio poziv upomoć. Dakako, politički vrh Italije odmah je obaviješten, a informiran je i američki predsjednik George W. Bush. Prvi korak uzbune bilo je zatvaranje neba nad Milanom, ali je ta odluka zatim preinačena. Da se odmah shvatilo da nije riječ o terorizmu, dokazuje i činjenica da nije zatvorena podzemna željeznica koja prolazi upravo ispod nebodera.

S. Tomašević

Pogledajte na vecernji.hr