Kolumna

Tužeći medije Karamarko zagovara cenzuru

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Tužeći medije Karamarko zagovara cenzuru
30.01.2016.
u 14:00
Zar se ne predmnijeva da mediji u političkim intervjuima postupaju u dobroj vjeri!?
Pogledaj originalni članak

Nakon Milana Bandića kojem je zbog Milanovićeva intervjua na RTL-u dosuđeno 50.000 kuna, imamo novi slučaj dobre zarade političara na grbači medija. Tomislav Karamarko tražio je tek nešto manju odštetu koju za bol zbog smrti djeteta dobije roditelj, a dosuđeno mu je impozantnih 70.000 kuna jer ga je u tuženom Nacionalu intervjuirani Josip Manolić oklevetao da je bio suradnik Udbe. To nije kazna mediju, već naknada za pretrpljenu bol!? Pobijedivši na izborima uza svu tu bol, Karamarko je ostvario čudo. Prosječni zaposlenik za taj iznos radi godinu dana, neki novinari manje, a neki i više. Kod neutemeljene uskrate slobode za taj iznos treba 230 dana biti u zatvoru. Karamarko nije obična “žrtva medija”, sve i da nema mehanizme političkog utjecaja, već kao jedan od vodećih političara uživa i povlašteni pristup medijima. Sam bira kada će i gdje reći što želi. I zbog Manolićevih objeda je tjedan dana “teško patio”, sve dok se i drugi mediji nisu počeli čuditi njegovoj šutnji.

Večernji list je kroz komentare i priloge iznošenjem činjenica i postavljanjem pitanja “zaštitio” istinu, a time i Karamarka, ali ne od Nacionala, već od onoga što je izrekao Manolić. Njegovo je pravo da traži sudsku zaštitu, ali kad tuži i medije mora biti svjestan da je političar koji i sam “zloupotrebljava” medije u političkoj raspravi. Recimo kad je govorio o “nenarodnoj” vlasti, ili kad je Milijan Brkić optužio Ivu Josipovića da mu pakira ljubavni trokut, ili kad Željko Glasnović poziva na lustraciju u medijima. Po Karamarku, a na žalost i po zakonu i sudu, mediji su to morali cenzurirati!? Jer, nakladnik se oslobađa odgovornosti za štetu zbog izrečenoga u autoriziranom intervjuu, uz zakonski dodatak koji je nedopustiv kad je riječ o temama od javnog interesa “ukoliko nisu postupali u dobroj vjeri”. Pa to se predmnijeva u političkim intervjuima.

I u slučaju Crnoja mediji su odigrali svoju društvenu ulogu, za razliku od Karamarka koji bi i javnosti i medijima trebao platiti odštetu za bol koju smo danima trpjeli, a odgovore još nismo dobili. 

>> Nacional izgubio tužbu i Tomislavu Karamarku mora platiti 70.000 kuna odštete

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
bakulušić
15:08 30.01.2016.

Hrvatskoj je, prije svega, potrebna istina! Hrvatskoj su potrebni nepristrani mediji i istinoljubivi novinari. Svi smo svjesni da Hrvatska to nema. Možemo se mi nadmudrivati kao što se nadmudrujemo na svim portalima pa i ovom. Još davno je slavni britanski premijer rekao da bi rađe imao medije nego vlast. A Vi pričate o cenzuri. Istina, ima cenzure ali ona za sada zahvaća Z1 televiziju i moje komentare na portalu VL. Zašto nam mažete oči?