SLUČAJEVI “GARAŽA” i “SELOTEJP”

Tužitelji: Glavašu i ostalima 5 do 20 godina zatvora za zločin

17.04.2009.
u 00:51
Pogledaj originalni članak

Tužitelji Jasmina Dolmagić i Miroslav Kraljević, nakon sedmosatne završne riječi u sudnici Županijskog suda u Zagrebu, zatražili su za Branimira Glavaša i još petero optuženika u slučaju “garaža” i “selotejp” zatvorske kazne od 5 do 20 godina.

120 svjedoka
Tužitelji smatraju da su uspjeli, nakon izvođenja 120 svjedoka, dokazati da su optuženici počinili ratni zločin protiv civila Srba tijekom 1991. u Osijeku. Optužnica Glavaša tereti da je po neizravnoj zapovjednoj odgovornosti odgovoran za ubojstvo dvojice osječkih Srba, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića. U slučaju “selotejp” Glavaša i Ivicu Krnjaka, Gordanu Getoš Magdić, Dinu Kontića, Tihomira Valentića i Zdravka Dragića tereti se za odvođenje Srba civila na rijeku Dravu, gdje su, ruku vezanih selotejpom, ubijani i bačeni u rijeku.

Tužitelji kažu da je krivnja dokazana, premda je “to bilo teško zbog proteka vremena i nedostatka materijalnih dokaza”, a dokazivanje je otežano i zbog “pritisaka na brojne svjedoke, od kojih su neki zatražili zaštitu, a velik se broj svjedoka iz Osijeka trudio ne zamjeriti prvooptuženom Glavašu”.

U ponedjeljak obrana
Za tužitelje je nedvojbeno da je Glavaš, kao “stvarni” zapovjednik tzv. zaštitne čete, znao za privođenja i zlostavljanja civila, ali nije spriječio zločine.

- Naprotiv, nastojao ih je zataškati, tvrde tužitelji, pozivajući se na iskaz Krunoslava Fehira. Stvarnu Glavaševu moć dokazuje, kažu, i svjedočenje Josipa Boljkovca.

Tvrde da je dokazana uloga optuženika u likvidaciji osmero civila iz slučaja “selotejp” te da je riječ o planiranom i organiziranom zločinu radi osvete i zastrašivanja. Temelje to na iskazima G. Getoš i Z. Dragića osječkoj policiji, premda su oni na suđenju povukli iskaze i tvrdili da su iznuđeni. Tužitelji tvrde da ubijeni nisu bili neprijatelji, nego “civili koji nisu željeli napustiti svoj grad i dijelili su sudbinu svojih sugrađana”.

Idućeg ponedjeljka počet će iznošenje završnih riječi Glavaša i ostalih, a nepravomoćna presuda očekuje se početkom svibnja.

Pogledajte na vecernji.hr