Prijateljske veze

Tužitelji traže da se karlovačkim sucima oduzme slučaj Daimler

Foto: \'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL\'
Tužitelji traže da se karlovačkim sucima oduzme slučaj Daimler
21.05.2011.
u 12:00
Sve je počelo zbog puštanja osumnjičenih Žabčića, Godeca i Vukovića na slobodu iako svi svjedoci nisu bili ispitani
Pogledaj originalni članak

Zbog sumnje u pristranost Županijskog suda u Karlovcu, Državno odvjetništvo zatražilo je da se istraga protiv Ivana Žabčića, Marka Vukovića i Tomice Godeca u "slučaju Daimler" premjesti s tog na neki drugi stvarno nadležni sud. Iako u odvjetništvu ne žele navoditi konkretne razloge, doznajemo da je zahtjev podnesen nakon što je izvanraspravno vijeće karlovačkog suda odbilo žalbu tužiteljstva i potvrdilo odluku istražnog suca, a ujedno predsjednika suda u Karlovcu Ivana Perkovića, da se trojicu osumnjičenih pusti iz pritvora prije no što su saslušani svi predloženi svjedoci. A upravo zbog bojazni da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, trojici osumnjičenih (Žabčić i Vuković prijavljeni su zbog zloporabe položaja i ovlasti te pranje novca, a Godec zbog sklapanja fiktivnog ugovora kojim je od Daimlera izvučeno 1,6 milijuna eura) bio je i određen pritvor u kojem su na kraju bili osam dana, nakon saslušavanja sedam od predloženih 15 svjedoka.

Propao jedan postupak

U prilog karlovačkim sucima sigurno ne ide ni činjenica da je na Općinskom sudu već propao jedan postupak protiv Vukovića i Žabčića. Radilo se o suđenju za šverc oružja koji je, nakon brojnih odgoda i "šetanja" spisa po bespućima karlovačkog pravosuđa, na kraju "pojela" zastara. Vuković i Žabčić ugledni su poduzetnici karlovačkog kraja, u čijoj su tvornici oružja HS produkt zaposleni brojni stanovnici iz Karlovca i okoline. Spomenuti dvojac uživa i javnu podršku lokalnih političara – od župana Ivana Vučića, do gradonačelnika Damira Jelića i bivšeg ministra, a sada saborskog zastupnika Branka Vukelića.

Posao od 70 milijuna eura

Što god da se od ovih činjenica našlo u zahtjevu tužiteljstva, konačnu odluku o njegovoj osnovanosti donijet će Vrhovni sud gdje je spis. Pravni nam stručnjaci objašnjavaju da se saslušanje predloženih svjedoka (riječ je stranim državljanima, uglavnom iz Daimlera) ne bi ni trebalo nastaviti dok se ne donese odluka.

Žabčić, Vuković i Godec uhićeni su 5. travnja, godinu nakon što je u Americi pukla afera Daimler čiji su čelnici priznali da su podmićivali državne dužnosnike iz 22 zemlje. Na tom se popisu našla i Hrvatska gdje se radilo o pogodovanju pri dobivanju više od 70 milijuna eura vrijednog posla isporuke 210 vatrogasnih vozila za vladu. Uime tadašnje vlade ugovor za isporuku vozila s konzorcijem u kojem je bila Vukovićeva i Žabčićeva tadašnja tvrtka IM metal potpisali su bivši ministri Šime Lučin, Ljubo Jurčić i Mato Crkvenac.

Trojica osumnjičenih poricala su krivnju, a Marko Vuković istražnom sucu Perkoviću kazao je kako je u početku afere mislio da je riječ o predizbornoj igri.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

MI
mica1111
16:03 21.05.2011.

...potpisujem svaku tvoju riječ...

GA
gabriela__
16:21 21.05.2011.

...potpisali su bivši ministri Šime Lučin, Ljubo Jurčić i Mato Crkvenac. A ovi optuženi mora da su ovu trojku držali na puškometu dok su potpisivali ugovore i primali masne provizije. Hrvatsko pravosuđe je teška sprdnja!

BA
baš
15:34 21.05.2011.

Ovo postaje već simptomatično. Kada ne ide kako su neki zamislili, prebacuju drugom sudu za kojega znaju da će \"odraditi kako se očekuje\". Koji je ovo puta da se s jednog suda želi prebaciti na drugi? Pa zar je to povjerenje u pravnu državu? Uostalom kako će onda ti suci suditi drugima? Ili je to samo psihološki pritisak na sudstvo?