NEKI PROSVJEDUJU, DRUGI SLAVE

Tvornica litija podijelila je Srbiju, a dio stanovnika već prodaje zemlju

Foto: Reuters/Pixsell
Tvornica litija podijelila je Srbiju, a dio stanovnika već prodaje zemlju
27.08.2021.
u 15:01
Litij je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptope, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje
Pogledaj originalni članak

Iako je najavljeno da bi do kraja ove godine u zapadnoj Srbiji kod mjesta Loznica trebao biti sagrađen sustav za eksploataciju litija, što bi potaknulo prosperitet toga dijela Srbije, budući da je riječ o unosnoj rudi, ovih je dana više nego upitno hoće li projekt uopće zaživjeti.

Naime, u za neke već gotovu priču koju vodi Rio Tinto, englesko-australska multinacionalna kompanija sa sjedištem u Londonu koja posluje u 35 zemalja svijeta, umiješale su se ekološke udruge organizirajući brojne prosvjede. Rio Tinto je metalsko-rudarska kompanija koja je prema podacima iz prošle godine šesta tvrtka u svijetu po prihodima od svojeg poslovanja. Tvrtka proizvodi ključne materijale važne za ljudski napredak, kako joj glasi i slogan, a najbrže rastuća industrija u svijetu upravo je ona koja se temelji na proizvodima u čijem je sastavu litij, odnosno srpski ‘jadarit’.

Unosan posao za Srbiju i mještane

U Srbiji već godinama vode projekt nazvan Jadar budući da je baš ta kompanija još 2004. godine odradila istraživanja u zapadnoj Srbiji i upravo su kod Loznice otkrili novu rudu “jadarit”, tako nazvanu po lokaciji gdje je nađena, jer ondje teče rijeka Jadar koja se ulijeva u Drinu.

Riječ je o kombinaciji litija i bora koja je kao novi element priznata i zavedena u službeni sustav još 2006. godine. Kako je poznato da je litij važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptope, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje, jasno je zbog čega bi eksploatacija te rude bila unosan posao prvenstveno za Rio Tinto, a onda i za stanovnike toga dijela Srbije, ali i čitavu zemlju, budući da bi tvrtka morala plaćati koncesiju i poreze državi u kojoj obavlja iskapanja. Veći dio stanovnika već je prodao svoju zemlju na mjestu gdje će tvrtka graditi rudnik i tvornicu.

No više ekoloških organizacija još se krajem prošle godine počelo buniti i tražiti odgovore od kompanije Rio Tinto o tome kako će iskopavanje ove rude utjecati na život mještana, ali i na okoliš u Loznici, s obzirom na planirano otvaranje rudnika za preradu jadarita. On bi trebao biti sagrađen na području oko 130 kilometara od Beograda i desetak kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom. Osim podzemnog rudnika, tvrtka je planirala sagraditi i tvornicu za preradu jadarita u kojoj bi se zaposlilo domaće stanovništvo, što je bio, kako navode tamošnji mediji, jedan od uvjeta Srbije kako bi lokalno stanovništvo bilo zbrinuto osiguranim radnim mjestima.

Rio Tinto u Srbiji posluje kroz svoju kompaniju Rio Sava, registriranu pod imenom Rio Sava Exploration d.o.o., koja je upisana kao tvrtka za geološka istraživanja. Prosvjedi protiv projekta koji je Vlada Srbije ocijenila kao mogućnost za prosperitet Srbije, traju već dulje vrijeme. Veliki prosvjedni skup održan je u travnju u selu Dobrinja gdje su se tamošnjim mještanima pridružili i mještani iz susjednih gradova Požege, Čačka, Užica, a prosvjed je održan i ispred zgrade Skupštine Srbije pod nazivom ‘Ekološki ustanak’. Glavni argument ekoloških udruga za pobunu jest da se pri gradnji i poslovanju rudnika i tvornice neće poštovati najveći ekološki standardi što će ugroziti okoliš i zdravlje ljudi. Iz ekoudruga najglasniji su u vezi sa zaštitom vode drinskog sliva.

100 milijuna dolara u zaštitu okolice

– Ako se rudnik otvori, pitanje je samo kada će se dogoditi ekocid i kada ćemo dobiti drinsku vodu zagađenu teškim metalima i sumpornim kiselinama. Smatramo da je rudnik litija u Srbiji kao takav nepotreban, odnosno da je opasan za čitavo područje oko rijeke Jadar – neki su od zaključaka koje su naveli ekološki aktivisti. Prosvjednici raspolažu i brojkama prema kojima projekt ugrožava stanovnike na čak 300 četvornih kilometara koje obuhvaća više od 20 sela, nekoliko desetina tisuća ljudi i 20.000 poljoprivrednika.

Iz tvrtke Rio Tinto poručili su da nema govora o ugrozi za stanovnike ni okoliš budući da će se projekt provoditi u skladu sa zakonskom regulativom Srbije, Europske unije, ali i Rio Tinto standardima. Dodali su da će uložiti više od 100 milijuna dolara u zaštitu životne sredine i oko 40 milijuna dolara u postrojenje za preradu voda. No, rejting tvrtke u svijetu, gdje ih se optuživalo da su znali kršiti zakone i da nisu uvijek poštovali ekološke standarde, posebno u zemljama trećeg svijeta, ide na ruku onom dijelu srpske javnosti koji prosvjeduje protiv projekta Jadar. S druge strane, srpska ministrica rudarstva i energetike dio prosvjednika naziva sakupljačima političkih poena koji obmanjuju javnost lažnim podacima.

VIDEO Opasna vožnja romobilom po magistrali

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 131

RA
radijatori
15:11 27.08.2021.

Misli 22. stoljeća: "Riječ je o kombinaciji litija i bora koja je kao novi element priznata i zavedena u službeni sustav još 2006. godine." ??? Blaženo novinarstvo, ne moraš znati ništa o kemiji, fizici, ni o čemu, dovoljno je kopipejstati nečiji tekst u google-prijevod.

MO
modovisisajteMaraschino
15:37 27.08.2021.

tvornica litija??? valjda rudnik i prerada rude iz koje se dobije litij...

PU
pupin
15:19 27.08.2021.

Ja kada hocu da saznam sta se desava u srbiji izadjem na vecernji. Izlaze nove vesti na 15 minuta. Bas ste optereceni srbijom.