Veliko srce

U 32 godine dao više od 40 litara krvi: 'Davanje me ispunjava i veseli'

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Dodjela povelja zahvalnosti višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Dodjela povelja zahvalnosti višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Dodjela povelja zahvalnosti višestrukim dragovoljnim darivateljima krvi
15.11.2023.
u 14:04
Za iskazanu plemenitost, hrabrost i nesebičnost Brođaninu Marku Čeoviću dodijeljena je županijska povelja zahvalnosti
Pogledaj originalni članak

Brođanin velikog srca Marko Čeović (55)  prije mjesec dana dragovoljno je darivao krv. Bilo je to njegovo 101. davanje u životu. Kada se broj davanja pomnoži s četiri ili četiri i pol decilitra, koliko se obično daje u jednoj dozi, nije teško izračunati kako je u protekle 32 godine iz njegova tijela "iscurilo" više od 40 litara dragocjene tekućine.

Marko nikada nije žalio dati dio sebe kako bi drugi živjeli ljepše i bolje. Za iskazanu plemenitost, hrabrost i nesebičnost Brodsko-posavska županija dodijelila mu je povelju zahvalnosti.

- Krv sam prvi put dao u vrijeme Domovinskog rata 1991. godine kao pripadnik Hrvatske vojske. Bila je neka akcija, javio sam se i kasnije sam se zarazio s tim. Davanje me ispunjava i veseli. Ponosan sam na to – kaže Čeović.

Osim činjenice da je nekome na taj način možda spašava život, na Markov dugogodišnji humanitarni "staž" utjecalo je i to što, kaže, sam taj čin nema nikakvih negativnih posljedica po zdravlje. Krv daje tri do četiri puta godišnje. Bilo i slučajeva kad su ga odbili zato što je prehodno primio neku injekciju i slično. To bi ga uvijek ražalostilo, pa je brojao dane dok ne stekne mogućnost ponovnog davanja. One koji ne daju krv jer se boje pozvao je da ne robuju predrasudama i da se slobodno barem dva puta na godinu odazovu akcijama.

- Nas koji godinama i desetljećima dargovoljno dajemo krv nikad ništa nije pokolebalo, pa neće ni dalje. Dok je zdravlja, mi ćemo se odazivati, barem što se mene tiče. Pozivam i ostale da nam se pridruže, da nas bude što više u toj našoj obitelji davatelja – ističe Čeović.

VIDEO Dirljivi trenuci: Prvi susret zvijezde Liverpoola s ocem nakon njegove otmice

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.