U akciju spašavanja krenula i ekipa GSS-a s ličke strane Velebita

08.02.2009.
u 08:40
Pogledaj originalni članak

Jutro su svi članovi gospićke sekcije HGSS-a krenuli u novu akciju spašavanja putnika Cessne na Vaganski vrh. U bazi su se okupili još za mraka kako bi što prije krenuli put Velebita. Veći dio ekipe je provjeravao opremu i spremao se za polazak dok je nekolicina na kartama provjeravala dva pravca prodiranja na Vaganski vrh koje su još jučer ucrtali u svoje GPS uređaje kojim su samo dodali nove baterije.

Jedna ekipa skijaša koji imaju i krplje, cepine te motorne saonice i motornu pilu za uklanjanje stabala krenut će prilazom iz Raduča i cestom preko Bunovca. Međutim, tu je cesta veoma opasna u zimskim uvjetima jer se odronjava zemlja, ima nameta snijega ali i lavina koje su "učvršćene" kamenjem i odlomljenim drvećem što je nemoguće probiti ili svladati pješice.

- E kada bi mi mogli doći do Crvene zemlje, ali bojimo se da će biti nemoguće proći zatrpane serpentine a okolina ceste je sva u minama sa obadvije strane – kaže Tomo Rukavina, član HGSS-a a inače šef nadzornika Parka prirode Velebit.

Druga ekipa HGSS-ovaca krenut će iz Papuče i preko Stajina u pravcu Vaganskog vrha. Njima će se pridružiti i prva ekipa ako im bude nemoguće probiti se cestom preko Bunovca.

Put Velebita je jutros otišla i ekipa Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje i ponijela agregat a u potragu je uključena i policija iz Gospića.

Pogledajte na vecernji.hr