Kako to rade u svijetu

U Americi znaju dobiti i do 13 godina zatvora, a pijane Nizozemce šalju na tečaj o alkoholu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U Americi znaju dobiti i do 13 godina zatvora, a pijane Nizozemce šalju na tečaj o alkoholu
17.04.2016.
u 22:34
U Nizozemskoj oni koji imaju više od 1,3 promila alkohola u krvi moraju na pohađanje trodnevnog tečaja o utjecaju alkohola
Pogledaj originalni članak

Neke države imaju stroge zakone koji se odnose na vožnju u pijanom stanju. Druge pak prilaze i nekim pedagoškim mjerama. Tako je odnedavno Tajland uveo mjeru po kojoj će vozači zatečeni da voze pijani biti poslani na odrađivanje društveno korisnog rada u mrtvačnicama. Time bi ih se trebalo potaknuti da razmisle o mogućim posljedicama vožnje pod utjecajem alkohola.

Tajland je inače, nakon Libije, druga država u svijetu po broju stradalih u prometu. U prometu godišnje pogine čak 24.000 Tajlanđana. I u Hrvatskoj možete zbog pijane vožnje završiti u zatvoru, do 60 dana. Slične zatvorske kazne postoje u nizu europskih država.

U Mađarskoj je, primjerice, predviđena kazna do godine dana zatvora za recidiviste. U Nizozemskoj pak oni koji imaju više od 1,3 promila alkohola u krvi moraju na pohađanje trodnevnog tečaja o utjecaju alkohola. No najstroži su na američkom kontinentu.

Tako je nedavno jedan Amerikanac iz Illinoisa osuđen na 13 godina zatvora zbog vožnje u pijanom stanju. Tamošnjem sucu dojadilo je učestalo ponavljanje prekršaja Timothyja Morrowa (43) pa mu je, nakon što je osmi put u 25 godina uhvaćen da vozi pijan, izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

Za nesreće u kojima vozači u pijanom stanju ubiju nekoga hrvatski zakoni propisuju kaznu od tri do 12 godina zatvora. No jedan Kanađanin dobio je doživotnu kaznu zatvora. Naime, 2009. godine Roger Walsh (57), kojeg su 19 puta osuđivali zbog vožnje u pijanom stanju, osuđen je na tu kaznu jer je mrtav pijan pregazio ženu u invalidskim kolicima.

>> Nesreća u Ilici: 46-godišnji vozač Audija platio kaznu od 18.800 kuna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
15:43 18.04.2016.

Ovaj u Americi je uhvaćen kako piše osam puta u 25 godina???? Pa kod nas možeś takih naći koliko hoćeš i to za tjedan dana.

PI
prava istina
23:46 17.04.2016.

a kod nas na kraju i suci odu na gemišt sa prekršiteljima. Konačno mnogi suci isto voze pijani pa valjda na to gledaju kao da je to normalno. Vjerojatno je i ovaj sudac koji je ovog kažnjavao poslije presude svratio na kupicu vinčeka. Vidla bi ja tog suca da je njegovo dijete ili unuće bilo u kolicima. Ovo je čisti slučaj pokušaja ubojstva. Svjesno je pio i svjesno poslije toga sjeo za volan i to bi onda značilo pokušaj ubojstva

IV
ivanvladoci
23:33 17.04.2016.

ostoja ranković je još uvijel utjecajan.