Nespremni

U BiH bez novca pa požar gasili naši kanaderi besplatno

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
U BiH bez novca pa požar gasili naši kanaderi besplatno
10.08.2013.
u 09:40
U dva dana, 7. i 8. kolovoza, dva hrvatska kanadera CL-415, iskoristila su 21 od odobrenih 30 sati naleta..
Pogledaj originalni članak

U dva dana, 7. i 8. kolovoza, dva hrvatska kanadera CL-415, iskoristila su 21 od odobrenih 30 sati naleta koliko je, odlukom Vlade RH, dodijeljeno za “pružanje humanitarne pomoći BiH”. Prema informacijama s terena požari još nisu ugašeni, ali do petka poslijepodne nije stigao zahtjev za slanje kanadera u novu akciju u BiH.

Prvi put su hrvatski kanaderi otišli u pomoć nekoj drugoj državi, otkako je RH postala članica EU. Stoga je ovog puta pomoći stigla nešto drukčijim putom. BiH se, naime, 6. kolovoza obratila za međunarodnu pomoć jer njezina dva protupožarna helikoptera nisu uspijevala zaustaviti požare na području Donje Jablanice i padina Prenja.

Pomoć je organizirana putem Centra za intervencije u izvanrednim situacijama Europske komisije pa je, tako, službeno Europska unija pomogla BiH. Hrvatska je odobrila pomoć premda je postalo jasno da BiH neće moći odraditi i onaj uobičajeni dio, a to su aerodromske usluge i osiguravanje goriva za naše kanadere. Jednostavno se u proračunu BiH Ministarstva sigurnosti ove godine za to nije našlo novca. Svejedno RH upućuje kanadere koji su servisirani i tankirani, a u BiH su tek uzimali vodu na Jablaničkom jezeru.

Portal “Obris.org” procijenio je da uporaba dvaju kanadera stoji barem 40.000 eura dnevno pa računica kaže da su u dva dana kanaderi potrošili 80.000 eura. To ne bi bio problem kada bi i hrvatska strana imala proračunsku stavku za takve situacije, no nema. To znači da se ovaj trošak izravno pokriva iz ionako smanjena vojnog proračuna. S obzirom na to da Hrvatska ima sporazum o sličnoj vrsti pomoći i Srbiji, ako ustreba (besplatno), treba se nadati da ove godine tamo neće biti šumskih požara.

>>Naši kanaderi ponovno poslani u BiH na gašenje požara

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.