popis stanovništva

U BiH trenutačno živi više od pola milijuna Hrvata

Foto: Zoran Grizelj/Večernji list
U BiH trenutačno živi više od pola milijuna Hrvata
28.10.2013.
u 08:47
U odnosu na 1991. godinu Bosna i Hercegovina ima oko 570.000 stanovnika manje
Pogledaj originalni članak

Ima nade za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama hrvatskih popisivača, popis stanovništva u susjednoj državi, koji se održavao od 1. do 15. listopada, pokazao je da tamo živi oko 560.000 Hrvata, što je broj koji nisu očekivali ni najveći optimisti.

S obzirom na ratne posljedice i općenito snažan trend iseljavanja, bilo je onih koji su predviđali da će udio Hrvata u ukupnom stanovništvu pasti ispod deset posto. Procjenjuje se da će ovaj popis pokazati da u Bosni i Hercegovini imao oko 3,8 milijuna stanovnika, što znači da udio Hrvata iznosi oko 15 posto. Na popisu stanovništva 1991. godine BiH je imala 4,37 milijuna stanovnika, od kojih je 780.000 bilo Hrvata, odnosno 17 posto ukupnog broja.

Nije uključena dijaspora

Demograf dr. Jakov Gelo prilično se iznenadio kada smo mu rekli da popis pokazuje da u susjednoj nam državi živi više od pola milijuna Hrvata te da u tu brojku nije uključena dijaspora. Kao što je poznato, na ovom popisu su se kao državljani mogli upisati samo oni koji žive u BiH ili su manje od godinu dana odsutni.

– Ako je točna ta brojka, onda mogu reći da sam ugodno iznenađen brojem Hrvata u BiH – ističe dr. Gelo dodajući odmah da mu se svejedno taj broj čini pretjeranim, kao i ukupan broj stanovnika od 3,8 milijuna. Očekivao je da će popis pokazati da u BiH ima manje stanovnika i manje Hrvata. Dodaje da su se sve tri glavne etničke grupacije politički angažirale da se što više ljudi prijavi na popisu.

Iako je 1991. godine na popisu bilo čak 780.000 Hrvata, Gelo ističe da to nije bila realna brojka jer su se kao državljani BiH upisivali i građani koji su živjeli izvan zemlje i više od dvadeset godina.

Očuvati konstitutivnost

– Naša koordinacija odradila je dobar posao kada je riječ o popisu stanovništva. Prije svega kada je riječ o prognanima i izbjeglima, dakle o onima koji nisu svojom voljom otišli iz svojih kuća – kaže očito zadovoljan dr. Drago Prgomet, koordinator HDZ-a za popis stanovništva u BiH. Uvjeren je da će ovaj broj pozitivno utjecati na položaj Hrvata u susjednoj državi.

– Važno je očuvati konstitutivnost naroda. Hrvati trebaju najsnažnije zagovarati ulazak BiH u euroatlantske integracije. Po tome bi Hrvati trebali biti prepoznatljivi – zaključuje dr. Prgomet.

Hrvati iz BiH gotovo cijelo 20. stoljeće bili su biološki rezervoar za Hrvatsku, ali se to posljednjih 20-ak godina promijenilo. Demografi ističu da broj stanovnika u Hrvatskoj pada zbog pada nataliteta i smanjenja useljavanja Hrvata iz BiH. Iako nam nije mogao reći koliko Hrvata iz BiH živi u Hrvatskoj, Gelo ističe kako se ne bi iznenadio da ih ima više nego što ih ima u BiH.

>>Što o popisu stanovnika u BiH misle Bošnjaci, Hrvati i Srbi

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.