ZDRUŽENA AKCIJA BLACK TIE

U BiH uhićeni suradnici narkobosa Tita koji je vodio međunarodni superkartel

Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
24.04.2024.
u 08:54
Europol je finalizirao svoju akciju kodnog imena Black Tie te je u BiH uhitio 23 osobe, među kojima su i visokopozicionirani policajci povezani s politikom. A svi ti uhićeni, smatra Europol, dio su kriminalne skupine Edina Gačanina Tita, osobe koju Europol smatra velikim narkobosom te dijelom nečega što oni zovu superkartelom.
Pogledaj originalni članak

Boss, koji ima nizozemsko i BiH državljanstvo, uhićen je u studenom 2022. u Dubaiju. U međuvremenu je izručen Nizozemskoj, gdje se krajem prošle godine nagodio s tamošnjim tužiteljstvom. Priznao je da je vodio i organizirao kriminalnu skupinu, koja je preko luke u Roterdamu u Europu prokrijumčarila 2,5 tona kokaina i 7,7 tona kemikalija za proizvodnju kristal metha. Zbog toga je osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milijun eura. I dok se čeka gdje će tu kaznu izdržavati, a njegove su želje BiH, Nizozemska ili Dubai, Europol je upravo finalizirao svoju akciju kodnog imena Black Tie te je u BiH uhitio 23 osobe, među kojima ima i visokopozicioniranih policajaca povezanih s politikom. A svi ti uhićeni, smatra Europol, dio su kriminalne skupine Edina Gačanina Tita, osobe koju Europol smatra velikim narkobosom, te dijelom nečega što oni zovu superkartelom.

O koliko velikoj policijskoj operaciji se radilo, svjedoči i to što su u njoj, osim Europola, sudjelovali i američki FBI i DEA te policije BiH i Belgije. Kako je priopćeno iz Europola, 23 osobe koje su ovaj tjedan uhićene u BiH smatraju se unutarnjim Titovim krugom. Prema Europolu, ova akcija nastavak je operacije Desert light, koja je provedena u studenome 2022. te koja je rezultirala uhićenjem Tita. Tada je bilo uhićeno više od 40 osoba, a Europol smatra da su tadašnja i sadašnja uhićenja zadala udarac superkartelu, koji kontrolira trgovinu kokainom u Europi.

Dosadašnja istraga Titovih aktivnosti, zbog kojih je  je i osuđen u Nizozemskoj, pokazala je da je njegova kriminalna organizacija kontrolirala trgovinu kokainom od početka do kraja. Kokain su nabavljali u Brazilu, Kolumbiji i Peruu, a krijumčarili ga u Europu i Australiju. Tito je svime rukovodio iz svoje baze u Dubaiju, pri čemu je, navodi Europol, surađivao s drugim kriminalnim organizacijama koje su, kao i on, u te poslove ulagale milijune eura. To mu je omogućilo da postane jedan od moćnijih narkobosova na svijetu. Europol navodi da je Tito, osim trgovine kokainom, kontrolirao i proizvodnju sintetičkih droga u EU. 

Što se, pak, tiče 23 osobe koje su uhićene u BiH, među njima su i dvojica visokih policijskih dužnosnika – Vahidin Munjić, aktualni ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH, te Mustafa Selmanović, zapovjednik elitne posebne policijske postrojbe entitetskog MUP-a. Uhićenje njih dvojice potvrdio je MUP Sarajevske županije. Osim njih dvojice, prema pisanju BiH medija, uhićeni su i neki poduzetnici, influencerica, ravnatelj bolnice u Zenici... Pretraženo je i više od 40 kuća, stanova i poslovnih prostora, a do sada je  zaplijenjeno i 55.000 eura, osam pušaka, 11 policijskih stanica, dokumentacija koja se koristila pri pranju novca....

VEZANI ČLANCI:

Uhićene osobe sumnjiče se za pranje novca koji je stečen na trgovini drogom, dok se uhićeni policajci sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti. Prema pisanju BiH medija, 2016. nekoliko pripadnika posebne postrojbe MUP-a Federacije BiH sudjelovalo je u zaštiti Gačanina. On im se odužio doniranjem odora i opreme postrojbi, a Munjić je navodno sve to znao, no dopustio je da ti policajci ostanu u postrojbi. 

Tito je, inače, godinama živio u Dubaiju, gdje je surađivao s raznim narkobosovima, uključujući i Ridouana Taghija, poznatog kao Anđela smrti, koji je 2019. uhićen i izručen Nizozemskoj. Ondje je  nedavno osuđen i to na suđenju s velikim mjerama osiguranja, koje su uključivala i skrivena lica svih sudionika u postupku – sudaca, odvjetnika, tužitelja, svjedoka...

Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola
Foto: Europol
Akcija Europola

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.