Koprivnica

U bivšoj vojarni dosad neviđeni sukobi NATO-a, Rusa i talibana

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
U bivšoj vojarni dosad neviđeni sukobi NATO-a, Rusa i talibana
08.09.2014.
u 11:00
Airsoft vojna simulacija za oko 120 sudionika trajala je 24 sata
Pogledaj originalni članak

Godina je 2015. Amerika nakon povlačenja iz Afganistana i neuspjelog pokušaja stvaranja novog rata u Siriji pokušava izazvati novi sukob na Bliskom istoku.

Velik otpor

Na meti je Iran zbog svog nuklearnog programa, no ovaj put u sukob se uključila i Rusija kako bi zaštitila iranske interese. Amerika je pozvala saveznike u pomoć te preko Turske započela svoju invaziju. Prvi ciljevi saveznika su uspostavljanje dobrih odnosa s lokalnim stanovništvom te razbijanje kampova za obuku kurdskih militanata na sjeveru Irana kojima potporu pružaju i talibani. Otpor je bio veći od očekivanog, a ruska intervencija dodatno otežava napore saveznika...

Bio je to uvod u priču koja je za vikend na prostoru koprivničkog kampusa zaživjela zahvaljujući vojnoj simulaciji pod nazivom OP Nettle u organizaciji airsoft udruga Podravina i Mantis.

Atraktivna vojna simulacija okupila je oko 120 zaljubljenika u airsoft iz cijele Hrvatske. Punih 24 sata prostor bivše vojarne bio je poprište nezapamćenog ratnog sukoba u pitomoj Podravini. Gotovo da se i nije spavalo jer je bilo i noćnih zadataka i misija.

Replike oružja

Prema Wikipediji, airsoft je vojni simulacijski sport, sličan paintballu. U njemu se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera od šest do osam milimetara. Igrači moraju nositi zaštitnu opremu, točnije posebne naočale od industrijskog polikarbonata, i moraju imati sigurnosnu riječ za prekid igre u slučaju da nešto pođe po krivu. Ako se ne pridržavaju sigurnosni propisi, može doći i do ozljeda. Razvio se u Japanu i Hong Kongu, a sve je popularniji i u Hrvatskoj. O njegovoj popularnosti dosta govori i činjenica da ga koristi policija i vojska diljem svijeta kao dio treninga.

- Za nas je airsoft prava antistresna relaksacija, adrenalinski hobi - istaknuo je Renato Kovač, potpredsjednik airsoft udruge Podravina, koja na području Koprivničko-križevačke županije djeluje već dvije godine i okuplja 17, uglavnom mlađih članova.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Peterančan
Peterančan
11:13 08.09.2014.

Fest poučno za klince koji danas kreću u školu. Sa "novim" knjigama. Za gluposti navek ima penez, garant je nastupal i koprivnički Boško Buha!