MUZEJ Zanimljiv projekt za revitalizaciju Staroga grada

U Čakovec se vraća proizvodnja pjenušavih vina

23.12.2008.
u 15:59
Pogledaj originalni članak

Cijelo stoljeće poslije početka rada prve tvornice šampanjca u ovom gradu, u Čakovec se vraća proizvodnja pjenušavih vina.

Da stvar bude zanimljivija, odvijat će se u suterenu Staroga grada, u prostorima koji su i grofovima Zrinski služili kao pivnica i vinski podrum.

Prvi projekt
Bit će to prvi projekt revitalizacije Staroga grada, koji se ostvaruje kroz javno-privatno partnerstvo Muzeja Međimurja i poduzetnika Mladena Letine. On je bio najpovoljniji ponuđač na natječaju za najam prostora od 170 četvornih metara namijenjenog vinoteci i kušaonici vina.

– Poklopila se njegova namjera da u Starome gradu uredi prostor za završnu fazu dobivanja pjenušavih vina s povijesnom tradicijom njihove proizvodnje nekoć davno u Čakovcu – kaže mr. Vladimir Kalšan, ravnatelj muzeja, koji je uz Dijanu Marciuš-Posavec, predsjednicu Upravnog vijeća, potpisao ugovor s Mladenom Letinom.

Fermentacija uživo
U suterenu palače Staroga grada pjenušac će se proizvoditi na klasični način, pa će postupak njegove fermentacije u bocama uživo moći vidjeti posjetitelji tog muzejskog prostora. Ujedno će im biti omogućeno kušanje različitih vrsta pjenušavih vina, koja će se tu proizvoditi. Mladen Letina izrađuje i opremu za francuske proizvođače šampanjca, pa će ona biti korištena i u čakovečkom Starom gradu.

Upravo je u pokrajini Champagne, odakle su najkvalitetniji šampanjci, stjecao iskustva u proizvodnji ove vrste vina, koja u nas još nije dovoljno prihvaćena, pa će se u kušaonici ujedno stjecati kultura njegovog pijenja. Grožđe i vino za čakovečku proizvodnju pjenušaca uzgajat će se u međimurskom vinogorju, kako je to bilo i za potrebe prve Međimurske tvornice šampanjca. Tada su oplemenjena pjenušava vina iz Čakovca bila plasirana na tržišta Austro-Ugarske monarhije i širom Europe.

Sirovinska baza bila je iste kvalitete kao i za čuvena mađarska tokajska vina, jer su se koristile iste sorte. Ulaganje u finalizaciju dobivanja pjenušca u Starom gradu, te uređenje i opremanje kušaonice, teži oko milijun kuna. Radovi bi trebali završiti za 6 mjeseci, a prvi pjenušci mogli bi se kušati već iduće jeseni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr