Neizvjesno do samog kraja

U Češkoj Hrvatskoj konkurira i Slovačka, a u Poljskoj – Poljska

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
turisti
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
turisti
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Hrvatski turistički kongres
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
16.07.2015., Dubrovnik - Turisti u razgledavanju stare gradske jezgre unatoc novim tehnologijama idalje koriste papirnate mape grada na kojima su oznacene sve znamenitosti.
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
turisti
13.04.2016.
u 12:41
Ministar optimističniji oko sezone od turističkih radnika koji kažu da će potražnja za odmor u našoj zemlji rasti uglavnom u dva ljetna mjeseca kad je obala ionako manje-više puna.
Pogledaj originalni članak

Za turizam više nema bezbrižnih, sigurnih sezona. I to ne samo radi toga što svijet živi u strahu od terorizma, kad se svi planovi mogu preokrenuti u samo jednom danu. U globaliziranom svijetu svi su svima konkurencija i turističke zemlje legitimno jedna drugoj sapliću noge do zadnjeg trenutka. Hrvatskoj su opće okolnosti naklonjene već nekoliko godina, uključujući i ovu, ali sezona je neizvjesna praktički sve dok se gost sa svojim "kuferima" ne iskrca na našem moru. 

Od čega strepiti ove godine? Uz manje-više vjernog saveznika, lijepo vrijeme, sezona bi prema turističkim vlastima trebala biti pet-šest posto bolja od lanjske. Stranaca bi po toj računici trebalo biti otprilike petstotinjak tisuća više od lanjskih 13 milijuna, a devizni prihod narasti s 7,96 milijardi eura na otprilike 8,3 milijarde eura. 

No, sve se zasad više-manje temelji na najavama, pa neugodno odjekne kad, recimo, češka statistika javi da je Slovačka istisnula Hrvatsku s pozicije broja jedan među češkim turistima. Česi, pak, itekako mogu zaljuljati sezonu u Hrvatskoj jer su po brojnosti u uskom krugu top pet hrvatskih gostiju. Ne veseli ni kad se čuje da poljska turistička organizacija poduzima maksimalne napore da Poljake ove godine zadrži na odmoru – u Poljskoj. Iz te zemlje nam, naime, dolazi lijepa brojka od 700.000 turista. Da se ne spominje kako turistički najizdašnija Njemačka, koja Hrvatskoj daje više od dva milijuna gostiju, već godinama svoje građane snubi da svoj odmor provode u svojoj zemlji. U svijetu uplašenom terorističkim bombama to pada na plodno tlo više nego ikad. 

Upitnik je i nad Rusijom. Zasad se zna samo da bi ove godine pad broja dolazaka iz te zemlje možda mogao biti zaustavljen. 

Kako bilo, turistički teren nije optimističan oko ovogodišnje sezone u mjeri u kojoj su to turističke vlasti.

“Puno je tu još nepoznanica. Hrvatska će ove godine vjerojatno biti traženija nego lani, ali ta će dodatna potražnja biti koncentrirana uglavnom na dva ljetna mjeseca, kad smo ionako praktički puni, tako da nema prostora za velika povećanja turističkog prometa. Osim toga, veliki dio kapaciteta našeg turizma otpada na kampove, a kampisti ionako ne idu u zemlje koje su sada nesigurne, poput Turske ili Egipta. U kamping segmentu naši su konkurenti Talijani i Francuzi, kod kojih je situacija regularna kao i kod nas, pa s te strane, recimo, ne možemo računati na neka osjetnija povećanja”, komentira Tomislav Popović, predsjednik uprave rovinjske kompanije Miastra, koji kaže da bi i turistički plus od dva-tri posto u ovoj sezoni prema lanjskoj bio dobar rezultat. 

Neizvjesnost će u svakom slučaju potrajati još koji mjesec. Europljani su praktički "odradili" samo prvi val bukinga za ljeto 2016. i tek će se vidjeti koja se zemlja domaćin u netipičnoj turističkoj godini bolje snalazi. Zasad, recimo, većinu zemalja kao i spomenutu Poljsku snažno obilježava opći oprez prema putovanjima, ali, za razliku od Turske, Tunisa ili Egipta, nema naznaka da bi to moglo ići na štetu Hrvatskoj.

U predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Varšavi očekuju bar jednako dobru sezonu za Hrvatsku kao lani, a moguć je i koji postotak više gostiju. Vijesti iz Češke (odakle se više turista uistinu otputi u obližnju Slovačku nego u Hrvatsku, ali kod nas ostaju dulje i ostvare triput više noćenja) kažu da tamošnji turoperatori ili ponavljaju lanjske brojke ili imaju pet do 13 posto više kupaca odmora u Hrvatskoj. S tim da je u toj zemlji uočen i jedan zanimljiv trend: raste potražnja za najboljim jadranskim hotelima i luksuznim vilama. Ti gosti uzimaju avioaranžmane, a vjeruje se da je riječ o češkim turistima koji su ranijih godina putovali u Tursku, Italiju ili Grčku. Uz ove nove goste, koji se Hrvatskoj okreću tražeći zamjenu za manje sigurne zemlje, Jadran s velikom sigurnošću može računati i na oko 80 posto starih, vjernih gostiju koji, prema istraživanjima, najmanje jednom ponavljaju posjet našoj zemlji. Problem bi mogli napraviti jedino oni koji iz sigurnosnih razloga izaberu – ostati kod kuće.

>>Sedam hrvatskih zračnih luka ove godine očekuje 7,7 milijuna putnika

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.