PROSVJED BOROVA

U četvrtak po otpremnine na Markov trg

19.03.2003.
u 00:00
Ako se ne udovolji zahtjevima, 31. ožujka počinje potpuna blokada tvornice
Pogledaj originalni članak

VUKOVAR - U organizaciji Stožera za zaštitu prava radnika Borova, jučer je ispred glavnog ulaza u tvrtku dvjestotinjak nezadovoljnih neangažiranih radnika Borova održalo miran prosvjed tražeći isplatu otpremnina.

- Tražimo da nam se isplate otpremine u iznosu od 3000 kuna po godini radnoga staža te zaostale plaće u visini minimalca - zahtjevi su radnika koje je novinarima prenijela Branka Balić, predsjednica Stožera za zaštitu prava radnika Borova. Dodala je da će se u četvrtak mirni prosvjed održati i u Zagrebu pred zgradom Vlade.

Očekuje da ih saslušaju i daju jamstva premijer Ivica Račan ili ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

- Ako se zahtjevima ne udovolji, 31. ožujka počinje potpuna blokada tvornice koja će trajati sve do ispunjenja svih naših zahtjeva - rekla je Branka Balić.

Okupljenim radnicima obratio se i predsjednik Uprave Borova Ninoslav Bajza. Još jednom pozvao je na strpljenje i istaknuo kako blokada tvornice nije rješenje.

- Teško je poslovati kad imate takav balast kakav ima Borovo. Ipak, siguran sam da je blokada tvornice najgore moguće rješenje, koje može dovesti do stečaja tvrtke, a tada neće više raditi nitko - rekao je Bajza. Prema njegovim riječima, Borovo nema sredstava za isplatu otpremnina te postoje dva rješenja: da se potrebna sredstva za isplatu pozajme ili da se do novca dođe prodajom nekretnina Borova.

Među okupljenima bio je i Josip Kompanović, predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske.

- Ovo je još jedan primjer - rekao je - da Vlada nema nikakvih osjećaja za sudbine hrvatskih povratnika. Ulični su prosvjedi jedino rješenje. To su pokazali i nedavni događaji u Željezari u Sisku.

Branimir Bradarić

Pogledajte na vecernji.hr