kritičar vlasti

U Dagestanu ubijen ruski novinar Gadžimurat Kamalov

Foto: AFP/PIXSELL
U Dagestanu ubijen ruski novinar Gadžimurat Kamalov
16.12.2011.
u 10:55
Kamalov je osnivač tjednika Černovik, koji se bavio korupcijskim slučajevima u regiji Sjeverni Kavkaz
Pogledaj originalni članak

Ruski novinar Gadžimurat Kamalov ubijen je u četvrtak navečer u provinciji Dagestan, prenosi Reuters. Kamalov je propucan osam puta nakon što je napustio ured tjednika Černovik, koji je osnovao, a mrtvim je proglašen na putu do bolnice.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) objasnio je da su novinari Černovika, tjednika koji se bio poznat po bavljenju korupcijskim slučajevima u regiji Sjeverni Kavkaz, redovito bili kažnjavani zbog svojega rada.

– Ubojstvo Gadžimurata Kamalova golem je gubitak za nezavisno novinarstvo u Sjevernom Kavkazu, najopasnijem mjestu u Rusiji za novinare – rekla je regionalna koordinatorica CPJ-a Nina Ognjanova.

Prema CPJ-u u Rusiji je od 2000. godine ostalo 19 neriješenih slučajeva ubojstava novinara, uključujući i onaj najpoznatiji, ubojstvo Ane Politkovskaje iz 2006. godine. Rusija je osma na njihovu popisu zemalja u kojima se novinare redovito ubija, a vlasti ne rješavaju zločin.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
13:44 16.12.2011.

Nije uzalud engleski novinar Luke Harding nazvao svoju knjigu \"Mafia State!\" Covjek je morao da napusti Rusiju zbog prijetnji i opasnosti da bude ubijen. A svim tim ubistvima su umijesane ruke ruske vlade a vjerovatno i sam Putin. A sto covjek da ocekuje od diktature u kojoj svatko moze biti uhicen i svatko moze biti ubijen. Kao u svim diktaturama i u Rusiji sve ovisi o diktatorovoj odluci. Prijatelji se nagradjuju, neprijatelji eliminiraju. Diktator cini ljude bolesnim, uplasenim, sumnjicavim i unistava njihovu duhovnu slobodu. Zato je putinova diktatura najveci neprijatelj ruskog naroda.

OB
-obrisani-
13:49 16.12.2011.

u 13:24h penicilin je napisao/la: Igra poznatija kao “Ruski rulet“ je nešto s čime novinari u Rusiji žive i igraju je svaki dan ~~~~~~~~~~~~~~~ Mjesto za potpis! Samo u desatak godina bilo je dvadesetak nerijesenih ubojstva novinara, a dva do tri puta toliko... sa sumnjivim \'rjesenjima\'... od upitnih bolesti i upitnih automobilskih nesreca itd... A tek sada, kad se Vladimiru Putinu malo gace zatresle... Tek sada cemo vidjeti novi val, kobno bolesnih novinara...

PE
penicilin
13:24 16.12.2011.

Igra poznatija kao “Ruski rulet“ je nešto s čime novinari u Rusiji žive i igraju je svaki dan, mislim da nema zemlje u kojoj je poginulo tj smajnuto toliko novinara kao u Rusiji, no kada vidimo kako prebrojavaju glasove i svu tu farsu oko izbora onda jedan novinar manje i ne čudi, jadni Rusi u toj postboljševičkoj farsi od putinokracije.