Neke zdravstvene ustanove nisu čekale naputak Vlade o božićnici

U desetak bolnica božićnica 1250 kn: Ne vraćamo pola isplaćenog iznosa!

Foto: K. Štedul Fabac/Pixsell
U desetak bolnica božićnica 1250 kn: Ne vraćamo pola isplaćenog iznosa!
15.12.2009.
u 19:45
Iako KU vrijedi za sve javne službe, zdravstvo je u prednosti jer božićnice za više od 60.000 zaposlenih u sustavu ne opterećuju dodatno državni proračun.
Pogledaj originalni članak

Kaos s božićnicama za 240.000 državnih i javnih službenika mora se hitno riješiti. Državni službenici šute i čekaju da se njihovi kolege iz javnih službi izbore i za njihova prava, no 180 tisuća profesora, liječnika, nastavnika, znanstvenika, medicinskih sestara, socijalnih radnika i kulturnjaka ogorčeno je.

Trošak države

Ne toliko zbog uskraćenog im novca koji im pripada koliko zbog odnosa i načina kojim ih se tretira kao trošak države. Najmanje desetak bolnica isplatilo je ovih dana božićnice svojim zaposlenima, a to je, prema okvirnoj sindikalnoj računici, otprilike 15 posto zaposlenih u zdravstvu.

– Protupravno je da jedni prema temeljnome kolektivnom ugovoru dobiju 1250 kuna, a kolege im u drugim bolnicama dobiju manje ili ništa – kaže Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

– Nadam se da ćemo u vezi s isplatom božićnice sa sindikatima pronaći zajednički jezik. Naravno da su tužbe najgora i najskuplja varijanta – rekao nam je danas potpredsjednik Vlade Darko Milinović. KB “Dr. Fran Mihaljević” među bolnicama je koje su božićnicu isplatile s plaćom prije nego što je stigao ministrov naputak o tome da s isplatom valja pričekati Vladinu odluku.

Dug nije povećan

Ravnatelj prof. Ante Beus kaže da dosad ni iz Ministarstva ni iz Vlade nije stigao ni usmeni ni pismeni naputak da će morati vratiti pola novca od božićnice, niti je bilo govora o bilo kakvim sankcijama.

Uostalom, zakon nije prekršen, božićnica je isplaćena po kolektivnom ugovoru. Iako KU vrijedi za sve javne službe, zdravstvo je, što se financijske strane tiče, u prednosti jer božićnice za više od 60.000 zaposlenih u sustavu ne opterećuju dodatno državni proračun. Božićnice u zdravstvu isplaćuju se iz redovitih mjesečnih proračuna.

K tome, bolnice u ovoj godini svoj dug nisu povećale, a zahvaljujući reformi, mjesečni limiti bolnica veći su nego lani. Ako Vlada u dogovoru sa sindikatima odluči da se zaposlenima u javnim službama isplati pola punog iznosa, a druga polovica sljedeće godine, ne očekuje se da će država naložiti bolnicama da vrate pola, 625 kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OB
-obrisani-
23:03 15.12.2009.

Kakav je ovo narod, protiv je križa ali želi božičnicu? Koliko se parazita sa državnog korita pita je li zaradilo i plaću , a kamoli božićnicu.

MO
momak23
08:33 16.12.2009.

Nije pošteno da se ti novci ne vrate..Ako je božićnica određena za sve institucije pojedinačno,nema razloga da su neki prije isplaćivali veće božićnice.

OB
-obrisani-
09:00 16.12.2009.

Kako je moguće da država svojim zaposlenicima uzima božićnice, a istovremeno skupinama koje se ponose da nisu vladine daje šakom i kapom. Neka uzme gongovima, babama, zelenima koji ionako samo pljuckaju po državi. Mnogi ljudi jako dobro žive od projekata tzv. civilnog društva. Ako ih je Soros instalirao, neka ih i plaća. I imali bi novca za isplatu božićnica.