U dogovoru s Bijelom kućom novinari šutjeli o susretu D. Lame i Obame

Foto: AFP
U dogovoru s Bijelom kućom novinari šutjeli o susretu D. Lame i Obame
18.02.2010.
u 23:59
Iako je Bijela kuća privatni susret najavila još prije desetak dana, on je bio zatvoren za novinare i javnost, a izostala su čak i službena priopćenja nakon sastanka. Razgovor dvojice lidera koji su primili Nobelovu nagradu za mir planski nije održan u Ovalnom uredu, nego u sobi za neformalne susrete
Pogledaj originalni članak

Barack Obama primio je jučer u sobi za privatna primanja u Bijeloj kući tibetanskog duhovnog vođu Dalaj Lamu koji je u srijedu doputovao u SAD. Iako je Bijela kuća privatni susret najavila još prije desetak dana, on je bio zatvoren za novinare i javnost, a izostala su čak i službena priopćenja nakon sastanka. Razgovor dvojice lidera koji su primili Nobelovu nagradu za mir planski nije održan u Ovalnom uredu, nego u sobi za neformalne susrete. Simbolika se ipak mogla prepoznati u činjenici da je Map Room predsjednik Franklin Roosevelt rabio tijekom Drugog svjetskog rata. Obama ne želi pojačavati napetosti s Kinom koja je izrazito nezadovoljna susretom, pa je protokol procijenio da će Peking biti smireniji ako se ne prikažu fotografije iz službenog predsjednikova ureda što bi dalo dodatno značenje posjetima. Wang Baodong, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, zatražio je od SAD-a da otkaže sastanak koji bi “mogao negativno utjecati na odnose Washingtona i Pekinga”. Obama nije poslušao taj prijedlog iako SAD traži pomoć od Kine u rješavanju nuklearnih prijetnji Irana i Sj. Koreje te oko klimatskih promjena, a najviše na gospodarskom planu na kojem će Washington zaoštriti pitanje podcijenjenosti kineske valute.

Za Kinu kap previše

Dobri odnosi Kine i SAD-a narušeni su nakon nedavne objave o prodaji 6,4 milijarde dolara vrijednog oružja SAD-a Tajvanu koji Kina smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Washington je pak kritizirao Kinu zbog cenzure interneta, pa je dolazak Dalaj Lame kap koja bi mogla preliti čašu. Dalaj Lamu se u svijetu podržava kao moralni autoritet, a u protekla dva desetljeća primali su ga svi američki predsjednici.

Primila ga i H. Clinton

Kina ga pak optužuje za separatizam Tibeta, no brojne američke udruge za ljudska prava susret smatraju snažnom porukom Tibetancima i svijetu da se borba za ljudska prava isplati. Zanimljivo je da američki novinari, vjerojatno u dogovoru s Bijelom kućom, ne objavljuju detalje o Dalaj Laminu boravku u Washingtonu, a uoči susreta nije bilo ni komentara u tisku! Dalaj Lamu je iza zatvorenih vrata primila i državna tajnica Hillary Clinton. Mediji nisu izviješteni o detaljima razgovora, no sigurno je da će Peking reagirati i na taj susret.

Dalai Lama sretan i zadovoljan

- Na jednosatnom sastanku s tibetanskim vjerskim vođom Dalai Lamom američki predsjednik Barack Obama izrazio je snažnu potporu očuvanju identiteta Tibeta i zaštiti prava Tibetanaca - stoji u priopćenju Bijele kuće koje potpisuje glasnogovornik Robert Gibbs.

Naglašeno se da su se dva Nobelovca usuglasila oko važnosti pozitivnih odnosa SAD i Kine. Dalai Lama je nakon izlaska iz Bijele kuće novinarima rekao da je s Obamom razgovarao o ljudskim pravima, zabrinutosti tibetanskog naroda i vjerskim slobodama. - Sretan sam što se susret održao i drago mi je da je Obama pokazao iskrenu brigu za Tibet te nam pružio snažnu potporu - rekao je vidno zadovoljni Dalaj lama. Bijela kuća je objavila samo jednu fotografiju susreta a novinarima i fotografima nije dopušten pristup sastanku pa nema snimljenog materijala.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SL
sljivo
04:00 19.02.2010.

Nije se trabal sastajat sa tim ljenivcem, to mu nije trebalo da se zamjera Kini.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
08:27 19.02.2010.

To je prava \"DEMOKRATIA\" :00