Znanost

U Dubrovniku izravan prijenos operacije iz zabočke bolnice

Foto: ''
U Dubrovniku izravan prijenos operacije iz zabočke bolnice
25.06.2010.
u 14:15
Iz Zaboka se prenosile dvije složene operacije, a domaćin stručnjacima iz nekoliko europskih zemalja i SAD-a bio prim. Miroslav Kopjar
Pogledaj originalni članak

Opća bolnica iz Zaboka ponovno je bila organizator važnoga svjetskog kongresa na kojemu su sudjelovali poznati stručnjaci iz Hrvatske, nekoliko europskih zemalja i Amerike. Četvrti svjetski i Treći hrvatski kongres minimalno invazivne kirurgije u ginekologiji u Dubrovniku vodio je dr. Miroslav Kopjar iz zabočke bolnice, a sudionici kongresa mogli su pratiti izravan prijenos operacija iz bolnica u Zaboku, Dubrovniku i Sjedinjenim Američkim Državama.

Dvije operacije

– Imali smo dvije operacije iz Zaboka, histeroskopsku, tijekom koje smo uklanjali polipe, a drugu laparoskopsku, obostranu anefektomiju jajnika i jajovoda jer se radilo o endometriotičnim cistama. To su vrlo delikatne operacije te treba dobro poznavati smještaj organa i velikih krvnih žila – stručno nam je objasnio dr. Mladen Zadro, koji je vodio zabočku ekipu. Uhodana ekipa, koju su činili asistenti dr. Tonči Visković i Martin Gredičak, anesteziolog dr. Darko Brlec i tehničarka Nada Zajec te instrumentarke Ivana Blažinić, Ines Horvat i Ljiljana Ded, dobro je svladala tehniku rada modernim instrumentima i uređajima, u što su se mogli uvjeriti i sudionici kongresa.

– Moram reći da zabočka bolnica već dulje od deset godina gaji i usavršava tehniku minimalne invazivne kirurgije u ginekologiji, što je danas u svijetu alfa i omega. Danas se uglavnom sve pa i najteže ginekološke operacije rade endoskopski, dakle, minimalnom invazivnom kirurgijom. Naš odjel postignuo je zavidne rezultate i na svjetskoj razini. Ovaj kongres pokazat će gdje je naše mjesto. Ponosimo se svojim znanjem i prenosimo ga mladim liječnicima, koji će nastaviti ovaj posao jer riječ je o operacijama koje stalno valja usavršavati – dodaje dr. Zadro i ističe da uspjeh ovakvih zahvata ovisi o timskom radu.

 

Snimka iz Zaboka

U Dubrovnik je poslana snimka iz jedne suvremenim uređajima opremljene operacijske dvorane te se tako pokazalo da Opća bolnica u Zaboku ima uvjete i kadar za najsloženije kirurške zahvate, a sudjelovanje u novim projektima i stručnim kongresima i te kako pridonosi razvoju medicinske znanosti u Hrvatskoj.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

CR
crocro
07:39 26.06.2010.

Ovakvim rezultatima koji su ovdje prezentirani, ne samo da se trebaju ponositi zabočani, treba se ponositi Krapinsko-zagorska Županija, cijelo Hrvatsko Zagorje i cijela Hrvatska. Iskreno čestitam svim vrsnim medicinskim stručnjacima cijele Hrvatske, a ovakva mjesta medicinskog i znanstvenog rada trebaju postati stvarnost i u svim krajevima naše domovine. Takvi uspjesi su ponos Hrvatske, o tome želim čitati i diviti se, a ne da svaki dan moram čitati o Dikanu, Vlatki, Dolores i drugima koji ničim nisu zadužili Hrvatsku. Čestitam svim liječnicima, kirurzima i dr. specijalnosti ne samo zabočke tj. Krapinsko-zagorske bolnice, već i svim liječnicima Hrvatske koji se brinu i zdravlju i životima nas laika čiji su zdravlje i životi predani u njihove i Božje ruke. Svaka im čast.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:32 26.06.2010.

Inače Miroslava Kopjara je SDP potjerao s ravnateljske funkcije bolnice.čim su u Krapinsko-zagorskoj županiji došli na vlast,a o tome je najviše sudjelovala \"alfa i omega\" Zagorskog SDP-a Sonja Borovčak,alijas \"Crvena barunica\",nekada i sama zaposlenica Opće bolnice Zabok i to na radnom mjestu statističarke,ma što to značilo.kasnije je bila i županica a jedva ima SSS.To je jedinstven slučaj u Hrvatskoj da je županija na čelu imala takvu osobu,a da mediji od toga nikada nisu radili problem.Inaće iz njenih redova vrlo često dolaze kvalifikacije njihovih neistomišljenika da su neobrazovani.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:36 26.06.2010.

Svojedobno,kad je u Krapinskim toplicama otvorena vrhunska klinika Magdalena,onda je upravo SDP najviše to kritizirao kako je to \"samo za bogate\" i da od tiga neće biti neke koristi.Danas je ta klinika na glasu,gdje se obrađuju pacijenti svih dobnih i materijalnih kategorija.