OZBILJAN NEDOSTATAK RADNE SNAGE

U hrvatskim trgovinama trenutno radi oko 5000 umirovljenika

Foto: Shutterstock
U hrvatskim trgovinama trenutno radi oko 5000 umirovljenika
17.10.2024.
u 10:40
Nedavno je potpisan novi kolektivni ugovor između Udruga trgovine, Sindikata trgovine Hrvatske i predstavnika poslodavaca i ostalih sindikata koji jamči temeljni standard za rad i bolje uvjete kako bi se očuvala radna mjesta.
Pogledaj originalni članak

Nedavno potpisani kolektivni ugovor u sektoru trgovine u Hrvatskoj predstavlja važan korak za osiguravanje boljih radnih uvjeta i socijalnog dijaloga. Ovaj ugovor je četvrti te vrste u privatnom sektoru, a usmjeren je na očuvanje radnih mjesta i postavljanje minimalnih standarda za radnike, osobito u sektoru gdje dominira ženska radna snaga.

Eugen Perić, sindikalni povjerenik, istaknuo je da u trgovini trenutno radi oko 227 tisuća zaposlenih, od čega su dvije trećine žene. Njegove riječi ukazuju na važnost socijalnog dijaloga i potrebu za zaštitom osnovnih prava radnika. "Ovaj ugovor bitan je kako bi se osigurala minimalna prava radnika i socijalni dijalog," izjavio je Perić.

Nedostatak radne snage

Međutim, iako se potpisivanjem ugovora očekuje poboljšanje uvjeta, to ne znači da će plaće automatski rasti. Perić je napomenuo da na visinu plaća utječe niz čimbenika, a među najvažnijima je manjak radne snage, što se pokazuje kroz aktualno zapošljavanje umirovljenika. "U trgovini trenutno radi oko 5 tisuća umirovljenika," rekao je, naglasivši kako to ukazuje na ozbiljan problem nedostatka radne snage u sektoru.

Poseban izazov dolazi iz rada u velikim trgovinskim lancima, gdje su poslodavci često strani investitori. Prema Periću, u tim je lancima uobičajeno zagovarati rad nedjeljom, unatoč tome što je u matičnim državama takva praksa zabranjena. Uz to, Perić ističe problem nedostatka radnika po smjeni: "U smjenama često rade četiri do pet radnika na prostorima od 2000 do 2500 kvadratnih metara, što smatramo oblikom izrabljivanja."

Ovaj novi ugovor donosi priliku za daljnji napredak, ali ostaje pitanje zašto takav ugovor nije ranije postignut. Iako Perić nije naveo točan razlog, kazao je kako neki poslodavci već sada nude bolje uvjete nego što ovaj kolektivni ugovor predviđa, što može biti znak napretka u pristupu prema radnicima.

Ostaje za vidjeti kako će se ovaj novi ugovor provoditi u praksi i hoće li doprinijeti stvarnom poboljšanju radnih uvjeta za sve zaposlenike u trgovini, osobito u kontekstu sve većeg angažmana umirovljenika kao privremenih radnika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.