pitanje ministru

'U ime obitelji' Bauku: Koliko nam je potpisa potrebno ovaj put?

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
'U ime obitelji' Bauku: Koliko nam je potpisa potrebno ovaj put?
14.06.2014.
u 12:15
- S obzirom na to da ste tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, u svibnju 2013. promijenili uvjete potrebne za raspisivanje referenduma, kada je broj potrebnih potpisa povećan s 375 tisuća na 451 tisuću, zanima nas koliko nam je potpisa potrebno ovaj put - pita građanska incijativa 'U ime obitelji'.
Pogledaj originalni članak

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' koja najesen pokreće skupljanje potpisa za referendum kojim bi se promijenio način biranja zastupnika u sabor uputila je ministru uprave Arsenu Bauku otvoreno pismo u kojem su ga upitali koliko im je ovaj put potrebno skupiti potpisa da bi se raspisao referendum.

- S obzirom na to da ste tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, u svibnju 2013. promijenili uvjete potrebne za raspisivanje referenduma, kada je broj potrebnih potpisa povećan s 375 tisuća na 451 tisuću, zanima nas koliko nam je potpisa potrebno ovaj put?

Ove su godine ponovno održani izbori za Europski parlament za koji je bilo registrirano 3 758 849 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj što zajedno s onima izvan Hrvatske čini oko 3,8 milijuna birača. Taj je broj bio približno jednak i broju birača koji su mogli izići na referendum 1. prosinca što je pokazalo da je vaše povećanje broja koji čini 10 % od ukupnoga broj birača s 375 na 451 tisuću bilo potpuno neopravdano.

Ovim vas putem molimo da nam nedvosmisleno objasnite koliko potpisa inicijativa treba prikupiti kako bismo mogli pravovremeno informirati svekoliku vrlo zainteresiranu javnost- navodi 'U Ime Obitelji'.

Podsjetimo, 'U ime obitelji' potpise za referendum o promjeni Ustava skupljat će od 21. 9. do 5. 10. 2014. Žele promijeniti izborni zakon tako da birači na parlamentarnim izborima preferencijalnim glasovima biraju izravno svoje predstavnike u Saboru te da se omogući elektroničko i dopisno glasovanje. Smatraju da bi time svim državljanima RH bila zajamčena jednaka prava, a građani bi mogli birati zastupnike koji će biti odgovorni njima, a ne stranačkom vodstvu.

>> Željka Markić sada pokreće referendum za promjenu izbornog zakona

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar tituš
tituš
12:22 14.06.2014.

Bravo gđo. Markić! Samo nisam siguran hoće li ova zbunjola znati to odgovoriti, jer kod njega je uvijek moguće i crno i bijelo!

PM
perica_mali
12:38 14.06.2014.

dobar, ... tako se demokracija bori protiv recidiva diktatura .. raznih vrsta ...

Avatar tituš
tituš
12:24 14.06.2014.

opet sam za referendum kandidat za volontera promatrača, a sa iskustvom mogu i više ako treba!