NOGOMET

U Japan putuju navijački bogatuni

27.04.2002.
u 00:00
* U Japan masovno ni BBB, ni Torcida, ni Armada
Pogledaj originalni članak

Hrvatske reprezentativce s tribina na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu bodrit će malobrojni navijači iz Hrvatske. Od 7500 tisuća ulaznica, koje je Fifa namijenila hrvatskom tržištu preko ekskluzivnog distributera Generalturista, prodano ih je u četiri-pet dana dopuštene prodaje oko 1130, Kompas je, nabavljajujući ulaznice preko Interneta, prodao oko 200, a putovanja za Japan nudila je i nekolicina drugih agencija. Preko Fifine Internet adrese vjerojatno su neki navijači i sami pribavili ulaznice, pa u agencijskim krugovima procjenjuju da ih je dosad kupljeno do dvije tisuće. No, neće biti toliko putnika u Japan jer je većina uzimala barem po dvije ulaznice, ocjenjujući da se zbog jedne utakmice ne isplati potezati na toliki put.

Ulaznice za polufinale i 550 dolara

Veća potpora hrvatskim nogometašima izostat će zbog cijena, koje će i mnoge najstrastvenije navijače zadržati kod kuće. Cijene ulaznica iznosile su u Generalturistu za prve utakmice od 66 do 165 dolara, za polufinalne i do 550 USD. Za finale, za što ulaznice stoje i osamstotinjak dolara, interesa nije niti bilo. Cijene samih aranžmana penju se, pak, od najnižih deset tisuća kuna za tjedan do 18.000, pa i 25.000 kuna za dva tjedna u Japanu. Nešto mjesta, vele u agencijama, još ima. Tom trošku, međutim, još treba pribrojiti ulaznice po cijeni od šezdesetak do 160 dolara. Najtraženije su, inače, za susret Hrvatske i Italije.

- Preskupo - komentiraju pripadnici riječke Armade, koji će vatrane masovno pratiti preko TV ekrana.

Tek nekolicina riječkih navijača, kako doznajemo, još nije do kraja odustala od nakane da se ipak zaputi na Svjetsko nogometno prvenstvo u lipnju. Razmišljaju o transibirskoj željeznici jer su, kažu, čuli da će tako i neki Bad Blue Boysi. Bebebeovci, međutim, vele da su te kombinacije propale jer se nisu pokazale najisplativijima.

- Odlučili smo se za avion. Nas tridesetak Bad Blue Boysa iz Zagreba ide Adria Airwaysom preko Ljubljane do Münchena, a odatle za Tokio. Krećemo 1. lipnja i ostajemo do 20. lipnja, to je otprilike dva dana nakon osmine finala. Ako naši prođu dalje, još bolje. Produjit ćemo ulaznice. Ako ispadnu, idemo u Južnu Koreju, u Seul, gdje ćemo se provoditi do polaska aviona kojim se vraćamo natrag - kaže nam Bad Blue Boy T. J. (podaci u redakciji).

Zagrebački su bebebeovci za povratne aviokarte izbrojili po 5500 kuna, ulaznice im je, kažu, dao Hrvatski nogometni savez, a u prtljazi će im se naći i - vreće za spavanje.

- Svatko nosi novca koliko ima, a noćit ćemo u vrećama. Znamo da je zabranjeno spavanje na otvorenom, ali pravila su za to da bi se kršila - kroza smijeh će bebeovci, dodajući da ne idu u Japan kršiti zakon, ali da su prisiljeni snalaziti se. - Bit ćemo najbrojnija navijačka skupina iz Hrvatske. Potpomoći će nas i brojni australski Hrvati, koji su najavili da dolaze u Japan. A nešto će naših ići i iz drugih dijelova Hrvatske.

Ljutnja na HNS

S hrvatskim zastavama i navijačkim rekvizitima u Japan se zasad spremaju i četiri torcidaša, doznaje se od tajnika Torcide Dragoslava Vržine. Sami su si našli smještaj po cijeni od 400 kuna za noćenje, ostat će osam dana, a na put će avionom od Ljubljane preko Frankfurta, Dubaija i Singapura. Nevolja je jedino što još nemaju ulaznice za utakmice.

- Nadaju se da će ih tamo uspjeti kupiti. Ljuti smo na Hrvatski nogometni savez što nije uspio osigurati bolje uvjete za prodaju ulaznica. U prodaji su bile samo nekoliko dana, dečki ih tada nisu mogli kupiti jer još nisu imali sređen smještaj. A kad su to obavili, karata više nije bilo u prodaji - veli Vržina.

Hrvatskih će navijača tako biti znatno manje nego na prošlom SP-u u Francuskoj, kada je preko HNS-a distribuirano između 11.000 i 12.000 ulaznica i kada su si mnoge navijačke skupine mogle priuštiti put. Sada će na tribinama prevladavati, kako pomalo ironično zaključuju neki pripadnici Torcide, bogatuni i tajkuni, koji imaju više novca, ali ne i - navijačkog srca.

Radmila Kovačević

Surađivali: S. Božić, F. Jelinić, V. Prokić.

Pogledajte na vecernji.hr