ratni zločin

U Kopenhagenu počelo ispitivanje danskih vojnika o zločinu u Dvoru

Foto: Ivica Galović/Pixsell
U Kopenhagenu počelo ispitivanje danskih vojnika o zločinu u Dvoru
24.01.2012.
u 17:30
Četvoricu pripadnika Danskog bataljuna ispituju uz predstavnike Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i pripadnici Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije
Pogledaj originalni članak

Kako je najavljeno, na sudu u Kopenhagenu počelo je ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna, iz mirovne misije UN-a koji su 8. kolovoza 1995. bili neposredni očevici ratnog zločina u Dvoru na Uni kada su za sada nepoznate osobe u vojnim odorama u prostorijama škole i ispred škole ubile dvanaest civila, većinom hendikepiranih, javio je DORH.

Kako se zločin dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i pripadnika srpskih postrojbi, tako uz dopuštenje danskog suda, četvoricu pripadnika Danskog bataljuna ispituju uz predstavnike Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i pripadnici Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

Nakon dugog čekanja, na zajedničko je traženje dobiveno odobrenje Ujedinjenih naroda za ispitivanjem. Iskazi pripadnika Danskog bataljuna su važni budući da ti svjedoci kao neposredni očevici zločina mogu imati korisna saznanja o mogućim počiniteljima.

Danas su ispitana dva pripadnika Danskog bataljuna, dok će sutra tijekom dana biti ispitana još dva svjedoka.

Nakon provedenih ispitivanja ovih svjedoka nastavit će se istraživanja i ispitivanja svjedoka u Hrvatskoj kako bi se prikupili dokazi o počiniteljima.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

C1
c11dugi
18:30 24.01.2012.

Zanima me samo ako bi nam predsjednik republike mogao objasniti, pravnu ili bilo kakvu drugu poveznicu izmedju tog zlocina i nadleznosti ili bilo kakve druge povezanosti s tuziteljstvom Srbije. S obzirom da se sve dogadjalo na teritoriju druge drzave, izmedju gradjana druge drzave, a predmetni teritorij cak i ne granici sa Srbijom. Stvarno ne vidim razloga da se u to ne ukljuci i tuziteljstvo Slovenije ili Crne Gore.

UT
utvara73
18:46 24.01.2012.

Ako su nazočni srbski istražitelji onda vam sve mora biti jasno