Prvi put je u nekom laboratoriju uzgojeno meso. Profesor fiziologije sa sveučilišta u Eindhovenu Mark Post detaljno je opisao novinama Sunday Timesa kako im je uspjelo laboratorijski uzgojiti svinjski odrezak, a sada traže način kako da ga unaprijede toliko da bi mogao na tržište.
- Ono što nam je dosad uspjelo pomalo podsjeća na meso za otpad. Okusu nedostaje ono što prirodno tkivo dobiva kada životinja trči i mišići se naprežu. Sada radimo na tome da tkivo koje je uzgojeno u laboratoriju podvrgnemo nekoj vrsti vježbanja i unaprijedimo mu okus. Tek tako moći ćemo izum kapitalizirati na tržištu - kaže prof. Mark Post.
Fiziolozi su uzeli uzorke mišićnog tkiva i uspjeli laboratorijski umnožiti njihova vlakna tako da podsjećaju na odrezak. Znanstvenici su na zamisao da umjetno proizvedu mišićno tkivo pogodno za ljudsku prehranu došli razmišljajući o tome kako bi bilo da se zbog odreska na tanjuru ne moraju uzgajati i ubijati životinje.
Da su energija i novci, koji su dosada utrošeni na razvoj nehumanog uzgoja stoke, ulagani u ovakva istraživanja već bi davno jeli šnicle uzgojene bez središnjeg živčanog sistema. No bolje ikad nego nikad. Bravo Mark Post ! Želim mu da dobije Nobelovu nagradu za mir.