afera medikol

"U mojem mandatu nije bilo zahtjeva za nabavku PET/CT-a"

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
"U mojem mandatu nije bilo zahtjeva za nabavku PET/CT-a"
02.04.2011.
u 16:22
Od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja, kaže Milinović.
Pogledaj originalni članak

Komentirajući ugovor iz HZZO-a od 5. veljače prema kojem su bolnice u Rijeci, Osijeku i Jordanovcu dobile odbijenicu za nabavu uređaja PET/CT te uputu da se te pretrage provode preko poliklinike Medikol ministar zdravstva Darko Milinović je rekao kako postoje službeni zapisnici svih ravnatelja i povjerenstava koji su osnovani, a iz čega je vidljivo da u njegovom mandatu nije bio niti jedan zahtjev za nabavku PET/CT-a.

 - Razgovarao sam s ravnateljem da potvrdim tu informaciju I tako stoji. Od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja, no i da je bilo, mora biti sukladno zakonu. No ipak, s obzirom na to da u odbijenici HZZO-a stoji da je to sukladno jednom od ugovora u Ministarstvu zdravstva, Milinović je pojasnio kako je to ugovor iz 2006. i 2007. te je to onda moguće, ali da se te informacije onda moraju potražiti na drugom mjestu, odnosno HZZO-u.

- Što se mene tiče, nije bilo zahtjeva – ponovio je.

Jučer je poslana zdravstvena inspekcija u Medikol, a povjerenstvo za sada nije utvrdilo nepravilnosti što se tiče napisa o 8,5 tisuća pacijenata koji su nepotrebno ozračeni.

- To je dio moje odgovornosti, ali povjerenstvo za sada nije utvrdilo nepravilnosti. Inspekcija je jučer bila u Vinogradskoj i u dokumentaciji za oko 700 pacijenata utvrđeno je da imaju dijagnozu karcinoma, što znači da je taj nalaz bio opravdan, odnosno da nisu bili nepotrebno ozračeni – rekao je Milinović.

A iz HZZO-a stiglo je priopćenje vezano na medijske napise o nabavci uređaja KBC-u Rijeka u kojima se navodi da je HZZO dopisim odbio nabavku PET/CT-a bolnici. 

- Početkom 2009. godine HZZO je, na temelju upita KBC-a Rijeka o projektu javno-privatnog partnerstva, dostavio bolnici informaciju utemeljenu na projektu dogovorenom i do tada provedenom u KBC „Sestre milosrdnice“ i KBC Split između bivšeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića te Poliklinike Medikol iz 2007. godine - stoji u priopćenju.

Iz Zavoda naglašavaju da KBC Rijeka tim dopisom nije tražio nabavu PET/CT uređaja niti je HZZO odbio takvu nabavu.

- Posebno naglašavamo da HZZO sukladno zakonskim odredbama nema ingerencije u procesu nabave medicinske opreme, pa tako niti PET/CT uređaja, već bolnice zahtjeve podnose Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi ističu iz HZZO-a.

Također, dodaju iz Zavoda, da je, neovisno o informaciji koju je HZZO uputio bolnicama, svaka od njih u obvezi provesti postupak javne nabave, čime se u potpuno ravnopravan položaj stavljaju svi potencijalni ponuditelji PET/CT uređaja.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar vh1
vh1
19:43 02.04.2011.

Evo još jednog ministra koji ništa nije znao, a lova curi na sve strane.

OB
-obrisani-
16:55 02.04.2011.

Hahhhaa....i to je to. Nista nije bilo,...povjerenstvo nije otkrilo nista,....niti su institucije otkrile ista,....sve je cisto,... ........samo sto nema love.

ME
mercy
23:14 03.04.2011.

Moram priznati da mi je stvarno čudno čitajući sve ove komentare, no i razumjivo s obzirom da smo u našem gospodarstvu već izbombardirani svakavim informacijama o krađama i sl. Baciš narodu kost, uzburkaš ga, podigneš medije na noge, objaviš kako se krade u našem zdravstvenom sustavu i onda raja masovno želi zaštiti naš zdravstveni sustav, strašno brine o opremi bolnica i nada se da će imati jednako pravo na liječnika kojeg izabere u toj državnoj bolnici, da će bez problema doći na red, dovoljno je samo da se kupi aparat... A u tim istim državnim bolnicama me , za moj novac, za ono što sam izdvajao za zdravstvo, za društvenu opremu na kojoj rade svi oni koje je, kako kažu, bolnica školovala, još traže i plavu kovertu. TO JE KATASTROFA! Samo je raji sad bačena kost da nam privatnik uzima novac pa raja guta i guta... Lijepo je prof Gabrić rekao: „Država ne financira privatnika, nego država kupuje zdrav uslugu koju za nju obavlja privatnik. Privatnik pokušava stvoriti stvari koje država i sustav ne mogu jer su inertni i nepoduzetni“....a i nemaju novaca. U svijetu funkcionira javno privatni sektor, samo mi smo u tome pioniri i odmah sve smatramo krađom. JA sam zadovoljan što bilo koju radiološku pretragu mogu obaviti u privatnom sektoru na uputnicu. Pa normalno je da će privatnik koji ima ugovor s HZZO-om tu uslugu naplatiti od HZZO-a, a koju sam ja obavio na uputnicu i ništa nisam platio. Nisam dao još i plavu kovertu da bih dobio uslugu. Zato podržavam javno privatni sektor. Iza svega ovoga ipak stoji žestok politički sukob. Neka PET-CT bude i u KBC-u, no s obzirom na dužinu čekanja, treba postojati rasteretni kanal gdje će pacijenti istu uslugu moći obaviti na uputnicu, jer je to jednostavno potreba za sve onkološke bolesnike.