ŽETVENE SVEČANOSTI

U Novoj Rači kraj Bjelovara prikazali stari način košnje pšenice kosom i srpom

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
KOšnja
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
KOšnja
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
KOšnja
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
KOšnja
14.07.2014.
u 11:40
Nekada se naporno radilo na polju, ali mehanizacija nam je oduzela ono najdragocjenije, zajedničko druženje i veselje u polju – svjedoči Marija Knežić
Pogledaj originalni članak

Radišno i veselo bilo je na polju pšenice U Novoj Rači s obzirom da su članice Udruge seoskih žena Bjelovarsko-bilogorske županije sa sumještanima upriličile prikaz košnje žita na starinski način, upravo onako kako su to nekada radili naši bake i djedovi.

Mehanizacija istisnula običaje

Vesela svita u narodnim nošnjama prvotno se okupila ispred društvenog doma, a odakle je put polja u dobrom raspoloženju u pratnji tamburaša krenula konjskim zapregama i traktorskim prikolicama, kako je to nekada bio običaj. Dolaskom na polje svi su se raspodijelili na zadane poslove, pri čemu su kosci žito kosili kosom, dok su žene bile “naoružane” srpovima. Iza njih su išli oni zaduženi za vezanje žita u snopove, pri čemu se izričito pazilo da svo klasje bude na istoj strani, kako bi u vršalici, odnosno drešu kako je obično naziva narod u bilogorskom kraju, bilo izdvojeno svako dragocjeno zrno, a koje se spremalo na tavan.

- Nekada se na polju iznimno naporno radilo, ali to je s druge strane, za razliku od današnjih vremena, imalo svoju posebnu čar, jer na taj smo se način ujedno družili, te se je uvijek vremena našlo za pjesmu. Dovođenjem mehanizacije na polja oduzeta nam je ta dragoccjenost, jer ljudi se sve više otuđuju i zatvaraju u svoje kuće. Nekada smo jedni drugima pomagali i vraćali “težake” i to je predstavljalo bogatstvo života na selu – svjedoči Marija Knežić, predsjednica Udruge seoskih žena BBŽ, koja je poput ostalih marljivo i vješto kosila i vezla žito.

Ručak na slami

Međutim u predahu od napornog posla, koji se u pravilu obavljao za vrućeg vremena, uslijedila je okrepa uz piće i domaću hranu, za koju su se pobrinule nenadmašne domaćice. Jelo se  na slami na koju su postavljeni ručno tkani stolnjaci, a na raskošnom “stolu” uz slasne raznovrsne domaće kolače za prigristi se našlo sira, slanine, kobasica i raznih domaćih delicija. A kako se krenulo, tako se i završilo, pjesmom.

>>Tradicionalne žetvene svečanosti u Javorju

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.