PROBLEMI S NATO-OM

U oslobađanju mjesta Staromajorske Ukrajinci izgubili 31 oklopno vozilo

Foto: Annegret Hilse/REUTERS
Ukrainian soldiers train in Klietz
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
Ukrainian soldiers train in Klietz
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
Ukrainian soldiers train in Klietz
17.08.2023.
u 23:33
Očito je da nećemo moći braniti Ukrajinu ove jeseni i zime s F-16, požalio se glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat
Pogledaj originalni članak

Ukrajina se prestala nadati da će ove godine dobiti borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje, nakon što je mjesecima pritiskala zapadne saveznike da isporuče napredne zrakoplove za obranu od ruske invazije.

- Očito je da nećemo moći braniti Ukrajinu ove jeseni i zime s F-16 - rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju i dodao: - Postojala je velika nada da će taj zrakoplov postati dio naše protuzračne obrane i zaštititi nas od raketa i terora bespilotnih letjelica iz Rusije.

Ihnat je naglasio da je barem postignut određeni napredak jer će ukrajinski piloti i tehničari moći započeti obuku na borbenim zrakoplovima u bliskoj budućnosti.

Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode koaliciju od 11 zemalja za obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima, ali obuka ne znači da će F-16 doista biti isporučeni. Ni jedna država se dosad nije obvezala poslati ih Ukrajini. Zrakoplovi iz skladišta u Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Norveškoj također bi mogli biti predani kasnije. Međutim, obećana obuka još nije organizirana. Zračna podrška posebno nedostaje ukrajinskim snagama tijekom postojeće protuofenzive.

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajina će sama odlučiti kada će se steći uvjeti za pregovore o završetku rata s Rusijom, rekao je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, naglasivši da NATO nije promijenio svoje stajalište.

- Samo Ukrajinci mogu donijeti odluku o tome kada će se steći uvjeti za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu odlučiti što je za njih prihvatljivo rješenje - rekao je Stoltenberg. Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu. Stoltenberg je to izjavio nakon što je predstojnik njegova ureda Stian Jenssen rekao da će se Ukrajina možda morati odreći dijela teritorija u korist Rusije u sklopu dogovora o završetku rata. Jenssen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave.

- Jenssenova poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila i da mi podržavamo Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

VIDEO Novi val napada na Odesu, Ukrajinci: 'Uništili smo sve ruske rakete, krhotine su izazvale požar'

NATO je na summitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se “članice dogovore i ispune uvjeti” te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put neovisno o Rusiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, premda je ishod summita dobar, bilo idealno da je Kijev odmah dobio poziv. Zapadni saveznici Kijeva uvježbavaju na tisuće ukrajinskih vojnika i Ukrajina jako ovisi o njihovu oružju u borbi protiv ruskih snaga koje su u veljači 2022. pokrenule invaziju na Ukrajinu.

Prema izvješću njemačkog Bilda, ruske snimke dronova pokazuju da je ukrajinska vojska pri oslobođenju mjesta Staromajorske izgubila najmanje 31 oklopno vozilo, među kojima 23 od mina zaštićena transportera iz zemalja NATO-a.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

MI
Mirelica
07:15 18.08.2023.

Indio, daj nas nemoj sramotiti.Procitaj sta pise u clanku.Koja Rusija se muci sa Ukrajinom?Pa Ukrajinu podupire cijela EU i opet nije dosta....pa jesi li slijep i ne vidis citati?Ma ti si samo otrovan i neuk.....

Avatar Striborski
Striborski
09:05 18.08.2023.

Pokazalo se da razvikana zapadna tehnika i taktika uopće nije superirorna u odnosu na rusku niti u jednom segmentu. Bivši SSSR je bez ostalih članica negdašnjeg Varšavskog ugovora imao preko 5 000 000 aktivnih vojnika, današnja Rusija tek nešto preko milijun aktivnih i dva milijuna pričuvnika i opet parira NATO-u u posrednom ratu u Ukrajini. Tvrdim da Rusija još ne rabi sve svoje vojne mogućnosti i potencijale i to iz jednog razloga - smatraju da je otvoreni rat s NATO-om na čitavoj zapadnoj granici vrlo vjerojatan i pripremaju se za to. Kina pak sa strane promatra i zna kad bi u nekom scenariju Rusija izgubila ovaj rat ona bila sljedeća na meti što potvrđuje i premještanje Soroševih ''civilnih udruga'' na istok. Usporedno, Amerika se opet sve više aktivira na Pacifiku Kine. Zanimljiva sinergija djelovanja. Europi se pak polako prepušta vrući krumpir rata u Ukrajini, a Europa jednostavno ne može parirati Rusiji jer nema takve resurse. Unatoč ratu i sankcijama Rusija ima pozitivnu platnu bilancu tj. uprihođuju više nego što troše.

BR
Brko6
05:59 18.08.2023.

Jadan narod, koliko će im mladosti izginuti dok ne shvate da se sa Rusima ne ratuje.