ZAJEDNO PROTIV SMEĆA Četiri županije osnivaju tvrtku za gospodarenje otpadom

U Piškornici proizvodit će se plin i električna energija

22.01.2009.
u 15:11
Pogledaj originalni članak

Četiri županije i općina Koprivnički Ivanec osnivaju zajedničku tvrtku Piškornica d.o.o., regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske.

Prihvatili zaključak
Poglavarstvo Međimurske županije danas je prihvatilo prijedlog zaključka o osnivanju tvrtke koja će napokon riješiti najveći problem - stotine tisuća tona smeća, koje se samo gomila i koje bi moglo zagušiti okoliš. Naime, 570.000 stanovnika tih županija godišnje, prema nekim procjenama, “proizvedu” oko 200.000 tona smeća!

Temeljni kapital nove tvrtke iznosit će 440.000 kuna, no tijekom godine povećat će se uplatama novca i unosom stvari za ukupno 2,4 milijuna kuna, razmjerno preuzetim ulozima osnivača. Očekuje se da će Fond za zaštitu okoliša dodati 4,36 milijuna kuna. Novac će se, mađu ostalim, utrošiti u otkup zemljišta za budući centar za gospodarenje otpadom.

Četiri županije - Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska - imat će po 22,5 posto vlasništva, a općina Koprivnički Ivanec, na području koje će se centar nalaziti, preostalih deset posto.

- Mogu se s vremenom uključiti i druge županije, a otvorena je i mogućnost da se jednog dana sagradi spalionica smeća ili termoelektrana - kaže međimurski župan Josip Posavec. Tvrtka koju će osnovati bavit će se zbrinjavanjem, prijevozom, reciklažom i skladištenjem otpada, gospodarenjem posebnim kategorijama otpada, ali i proizvodnjom plina, opskrbom parom i toplom vodom te proizvodnjom električne energije. Prema nekim procjenama, u postrojenja za proizvodnju trebalo bi uložiti oko 40 milijuna eura.

Zanimljivo je da nije bilo većih prigovora na lokaciju Piškornice, s obzirom na to što su prijašnje prijedloge pratili prosvjedi mještana. Tako je otpala lokacija Gunjak kod Sv. Ivana Žabnog, čiji su se stanovnici oštro protivili jer ne žele regionalni centar u svojem susjedstvu.

Novac od ekološke rente
U Koprivničkom Ivancu nemaju ništa protiv odlagališta jer očekuju i izdašnu ekološku rentu, a otvorit će se i nova radna mjesta. Posao oko osnivanja tvrtke provodi Javna ustanova za odlaganje komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada, koja će se nakon osnivanja Piškornice ukinuti.

Pogledajte na vecernji.hr