Brodsko-posavska županija

U prva četiri mjeseca građani predali 276 komada raznog vatrenog oružja, manje nego lani

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U prva četiri mjeseca građani predali 276 komada raznog vatrenog oružja, manje nego lani
09.06.2014.
u 18:17
Policiji su dragovoljno predali i 5154 komada streljiva raznog kalibra i 400 grama eksploziva. Akcija "Manje oružja manje tragedija" i dalje je u tijeku pa se pozivaju građani da bez ikakvih sankcija prijave posjedovanje oružja
Pogledaj originalni članak

U prva četiri mjeseca na području Policijske uprave brodsko-posavske građani su policiji dragovoljno predali 276 komada raznog vatrenog oružja, 5154 komada streljiva raznog kalibra i 400 grama eksploziva.

To je znatno manja količina u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine kada je predano čak 738 pušaka i drugog vatrenog oružja, 15.786 komada ubojitog streljiva svih kalibara i 20 kilograma razornog eksploziva.

Kako bi potakli građane na vraćanje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, u policiji ističu da je akcija "Manje oružja – manje tragedija" i dalje u tijeku, pa bez bilo kakvih sankcija mogu prijaviti eventualno posjedovanje. Upozoravaju građane koji nelegalno drže oružje u svojim domovima kako time ugrožavaju vlastitu sigurnost i sigurnosti svojih obitelji, pa i drugih građana u okružju u kojem žive.

Djelatnici policije kontinuirano provode i brojne edukacijske akcije po školama, mjesnim odborima i općinama kako bi svi oni koji skrivaju zabranjeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva najčešće vojnog porijekla ozbiljno shvatili neposrednu opasnost koju zbog neadekvatnih uvjeta čuvanja i starenja ta sredstva mogu prouzročiti.

Stoga ih se najbolje putem policije i djelatnika koji su obučeni za rukovanje takvim opasnim sredstvima, riješiti na vrijeme.  
– Proteklog tjedna u društvenom domu u Gornjim Bogićevcima djelatnici Policijske postaje Okučani Centra za razminiranje održali su predavanje o minsko-eksplozivnim sredstvima i svim opasnostima kojim takva sredstva prijete te prikazali simulaciju minskog polja. Tom prilikom djelatnici Centra podijelili su i prigodni propagandni materijal koji će pomoći kako starijima, tako i djeci u prepoznavanju opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava, koja nerijetko podsjećaju na predmete u obliku boce, kutijice, paštete ili zvončića i lako privuku pozornost. 

Izloži​li smo i školske primjerke minsko-eksplozivnih sredstava kako bi  ih građani​ vidjeli i mogli lakše prepoznati.  ​Mještani općina Gornji Bogićevci, Okučani, Dragalić i Stara Gradiška ​tijekom akcije odazvali su se apelu na povrat ​oružja, streljiva ili minsko-eksplozivnih sredstava koj​a i dalje nelegalno posjeduju pa su dragovoljno predali dvije automatske i tri poluautomatrke, ručnu bombu, te jednu topovsku granatu kalibra 64, dva barutna punjenja za top, nekoliko dijelova mina i 1150 komada revolverskog i puščanog streljiva – kazala je na tiskovnoj konferenciji kojoj je tema bila dragovoljna predaja oružja glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

>> Požar zahvatio i tavan na kojem je bilo skriveno oružje!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.