NAKON RASPISIVANJA EUN-a

U Sisku pritvoren još jedan BBB čiju predaju traži Grčka

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
Zagreb: Privođenje Bad Blue Boysa
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Privo?enje Bad Blue Boysa
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno privođenje pripadnika BBB-a
26.09.2023.
u 08:51
Grčka je raspisala 10 europskih uhidbenih naloga (EUN) u kojima od Hrvatske traži da joj se izruči 10 huligana koji se sumnjiče za cijeli niz kaznenih djela počinjenih u sklopu zločinačke grupe
Pogledaj originalni članak

I treći pripadnik BBB-a, koji se sumnjiči za niz kaznenih djela počinjenih tijekom navijačkog divljanja u Ateni početkom kolovoza kada je poginuo navijač AEK-a Michalis Katsouris (29), završio je u istražnom zatvoru. Ovaj put riječ je o 29-godišnjaku kojem je europski uhidbeni nalog koji je za njim raspisala Grčka očito uručen u Sisku, jer je ispitan na ŽDO Sisak, a nakon toga odveden je na Županijski sud u Sisku. Sutkinja istrage odredila mu je istražni zatvor radi predaje zbog opasnosti od bijega.

Grčka je raspisala 10 europskih uhidbenih naloga (EUN) u kojima od Hrvatske traži da joj se izruči 10 huligana koji se sumnjiče za cijeli niz kaznenih djela počinjenih u sklopu zločinačke grupe. Radi se o paležu, eksplozijama pored stadiona, općeopasnoj radnji, sudjelovanju u tučnjavi, nanošenju teških ozljeda, izradi eksplozivnih naprava... Prema podacima s tužiteljstva i sa sudova, do sada je uručeno pet grčkih EUN-a. Dvojica pripadnika BBB-a koje traži Grčka ispitana su na tužiteljstvu, nakon čega su im određene mjere opreza. Preostala trojica završila su u istražnom zatvoru, i to odlukama sudaca istrage sa sudova u Zagrebu, Sisku i Velikoj Gorici. Može se pretpostaviti da se svi protive izručenju, a to znači da bi cijeli postupak predaje mogao potrajati neko vrijeme, vjerojatno mjesec do dva.

VEZANI ČLANCI:

EUN je zamišljen kao alat kojim se ubrzava suradnja između zemalja, odnosno da se spriječi da netko tko počini kazneno djelo u jednoj zemlji pobjegne u drugu i tako izbjegne sankcioniranje. On obuhvaća katalog određenih kaznenih djela, pa se provjerava jesu li ta djela kažnjiva i u zemlji koja predaju po EUN-u traži i u onoj od koje se traži. Sva djela koja je Grčka navela u svojim EUN-ima kažnjiva su i u Grčkoj i Hrvatskoj, a nakon što EUN došli, država koja ga je dobila treba postupiti po njemu. Optuženik se može složiti s predajom ili ne, a kako tijekom tog postupka ima branitelja, na sudu se valjanost EUN-a može osporavati.

Ovisno po kojoj se osnovi EUN osporava - zastara, dvostruka kažnjivost - sud može donijeti odluku da se predaja zemlji koja je EUN izdala provede ili ne. Što će biti odlučeno u slučaju ovih 10 BBB-a, tek će se vidjeti. Za sada su trojica u istražnom zatvoru, dvojica imaju mjere opreza kojima im je zapravo ograničeno kretanje, a što se tiče još petorice, policija ih očito još nije našla.

VIDEO Privođenje navijača BBB kojeg traži Grčka

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

ZP
Zabranjen pristup
08:59 26.09.2023.

Da se barem tako postopalo kod kupovine djece iz konga

OG
oggi
09:51 26.09.2023.

AP se ne želi zamjeriti grčkom premijeru, pučaninu u EU-u. A uz to, AEK je iste ideologije kao i premijerov koalicijski partner. Zato po AP-u, Milanović nema pravo niti reći samo mali dio istine, a to je da se uistinu radi o ratnim zarobljenicima zarobljenima bez ijednog konkretnog dokaza, to je Milanović doduše rekao. No, Milanović nije niti probao reći kako stvari zaista stoje... da su Grci odbili istraživati tko je ozlijedio sedmero Hrvata s noževima, da su odbili procesuirati bacače molotovljevih koktela, kao i poslije bacača ručne bombe na grčki stan, kao i da nisu medicinski utvrdili da su isti Hrvati ozlijeđeni noževima, a sve to je počinjeno od strane AEK, uključivo i stotine javnih prijetnji. Sve je zataškano. Hrvate su ranjene samo strpali u zatvor. Tako ni sa životinjama ne bi smjeli postupati. Ali opet kažem, Milanović je bio toliko "pristojan" da to ovo drugo nije niti rekao, a već je bio izvrgnut unakrsnom linču i od strane AP-a, Radmana, malenice i grčke javnosti. Dakle, nitko nije niti svjestan kakav ideološki osinjak se krije iza tog grčkog AEK-a. Sve udruge za ljudska "kr..." za ljudska *prava" sada šute kao ona stvar jer su žrtve represivnog sustava Hrvati. Kada je s druge strane hrvatski policajac učinio krivi pokret rukom prema ilegalnom migrantu je zahvaljujućim tim internacionalnim udrugama - cijela Austrija i Švicarska danima urlikala preko medijskih kuća da "Hrvati nisu ljudi".

Avatar majkuvam
majkuvam
09:37 26.09.2023.

Koliko su Grka uhitili?