SUSJEDNO ISKUSTVO

U Sloveniji neradne bile samo tri nedjelje

06.01.2009.
u 21:08
Pogledaj originalni članak

Zabranu rada trgovina nedjeljom slovenski su trgovci u praksi osjetili samo tri nedjelje, a tko je bio na poduljem popisu izuzetaka ili je iskoristio pravo na deset radnih nedjelja u godini, takvu zabranu nije niti osjetio.

Zabranu rada nedjeljom tražio je svojedobno sindikat radnika u trgovini jer poslodavci radnicima nisu priznali pravo na povišenu nadnicu za rad nedjeljom, što su oni zahtijevali. Ustrajnost slovenskih poslodavaca natjerala je sindikat da od Slovenaca zatraže referendumsko izjašnjavanje pa je u rujnu 2003. godine većina Slovenaca potvrdila zahtjev da se trgovine nedjeljom zatvore. Vlasnici trgovina zatražili su pomoć Ustavnog suda, koji je o tome raspravljao i s gledišta ometanja slobodne gospodarske inicijative pa je zabrana zamrznuta.

Zaplet je trajao od 2001. godine do kraja 2006. godine kada je spor sindikata i poslodavaca riješen kolektivnim ugovorom. Tadašnji je prvi čovjek Mercatora Zoran Janković prijetio da će zbog zabrane rada nedjeljom bez posla samo u Mercatoru ostati najmanje 500 radnika, koje će biti prisiljen otpustiti zbog novih okolnosti.

Takvih posljedica nije bilo – zbog zabrane rada nedjeljom nitko nije ostao bez posla. – Zakon je bio pun iznimki, Ustavni ga je sud zamrznuo i s poslodavcima je sklopljen novi kolektivni ugovor, kojim je obuhvaćen i rad nedjeljom te je na kraju ostao “vuk sit, a koza cijela” – kazao nam je predsjednik Sindikata radnika u trgovini Franci Lavrač.

Pogledajte na vecernji.hr