USPJEH Hrvatska postala svjetska destinacija

U Splitu turisti iz SAD-a i Australije

07.07.2007.
u 20:26
Pogledaj originalni članak

Hrvatski turizam imao je odličnu predsezonu dobrim dijelom i zato što se povećao broj gostiju s novih tržišta, ali je svejedno veliko iznenađenje podatak da su u Rijeci u lipnju najbrojniji gosti bili iz – Rumunjske. Pretekli su tradicionalno najbrojnije Talijane i Nijemce te u posljednje vrijeme brojne turiste iz Velike Britanije i Francuske.

Ipak, nije riječ o tome da se Rumunjima preko noći povećao standard nakon ulaska u Europsku uniju, nego su znatan broj noćenja u Rijeci ostvarili radnici s rumunjskom putovnicom koje je angažiralo brodogradilište Viktor Lenac.

Najbrojniji i najvjerniji turisti u Hrvatsku i dalje dolaze iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije. Odmah uz bok njima su naši vjerni prijatelji iz Češke, Slovačke i Poljske, koji su dolazili u Hrvatsku i za vrijeme komunizma. U posljednjih nekoliko godina znatno se povećao broj turista iz Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Irske, Japana i Izraela. Hrvatsku također ponovno otkrivaju i skandinavske zemlje, pa se u nekim destinacijama Šveđani, Finci, Danci i Norvežani nalaze na samom vrhu.

Jadranu se vraćaju i Švicarci, Belgijanci i Nizozemci. No pravo osvježenje su turisti iz Rusije i Ukrajine. Nađe se u Hrvatskoj čak i poneki Grk i Portugalac, ali i putnici iz egzotične i daleke Južne Amerike ili pak Južnoafričke Republike. Zanimljivo je da su u Splitu u lipnju najbrojniji bili turisti iz SAD-a, dok su na trećem mjestu bili – Australci, na što Hrvatska turistička zajednica može biti ponosna.

Pogledajte na vecernji.hr